Beindult a költségvetési lobbizás: mindenki több pénzt akar

2016.05.14. 11:11
Csütörtököig lehetett módosító javaslatokat beadni a 2017-es költségvetés tervezetéhez. Ezek közül főleg a kormánypártiak érdekesek, hiszen ezeknek van nagyobb esélye törvényi szintre jutni, ezért megnéztük a legizgalmasabb tételeket. Űrkutatásba, a szénbányázat újraélesztését elősegítő tanulmányokba és tűzoltókba is botlottunk, de természetesen nem maradhattak el a sporttámogatások sem.

Németh Szilárd 1 milliárdot forintot szeretne a költségvetésből a Magyar Birkózó Szövetség csepeli Központi Birkózó Akadémiájának létesítésére. Az Akadémiát a Szövetség a 14-23 éves tehetségek nevelése céljából hozná létre.

Sportos módosítókból egyébként egészen sok volt: Bánki Erik például plusz 497 milliót javasol a Pécsi Utánpótlás Akadémiának "az elmúlt időszakban megnövekedett, újonnan jelentkező sportolóra tekintettel", valamint nagyjából 1,85 milliárdot a Magyar Kézilabda Szövetségnek. Mengyi Roland pedig 850 millió forintot javasol az ongai sportcsarnok felhúzására, Szatmáry Kristóf pedig a BVSC-t támogatná meg 100 millió forinttal.

Németh Kósa Lajossal közösen jegyez két másik módosítót is: ezek értelmében A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak adnának 390 és 325 millió forintot "a jelenleg alkalmazott űrtávközlési, műholdas felderítő képesség kormányzat által elvárt szintre történő fejlesztésére", illetve a "KNBSZ által kifejlesztett forgószárnyas pilóta nélküli felderít ő eszköz gyártására". Az indokolásban a terrorveszélyre és a migrációra hivatkoznak.

A módosítók közül összegben kiemelkedik az a javaslat, amit Pócs János nyújtott be, és amelyben a Jászberényt az M3 autópályával összekötő, hatvani rávezető útszakasz fejlesztésére javasol 7,2 milliárd forintot

Több fideszes képviselő közös módosító indítványban javasolja, hogy csoportosítsanak félre 2 milliárd forintot pluszban budapesti belterületi földutak aszfaltozására. Hasonló jellegű tétel Kucsák László javaslata, ami alapján 3 milliárd forinttal több pénz jutna kültéri sportparkok fejlesztésére. Bene Ildikó és Boldog István közös javaslatában a közúthálózat felújításának keretét emelné meg 10 milliárd forinttal, Boldog István pedig egy másik indítványban 2,5 milliárd forinttal növelné a helyi önkormányzatok működésének általános támogatását is .

Dr. Nagy István 3,3 milliárd forintot javasol egy vasúti felüljáró megépítésére, ami a jelenlegi mosonmagyaróvári ipari parkot kötné össze a további fejlesztésekre alkalmas területekkel. Fónagy János 622 millióból újíttatná fel a zugligeti lóvasút végállomásának épületét.

Tilki Attila a települési önkormányzatok egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatására plusz 2 milliárd 542 millió forintot, a szociális célú humánszolgáltatások támogatására plusz 841,7 millió forintot javasol. Pánczél Károly a határon túli magyarok oktatási támogatását emelné meg egymilliárd forinttal.

A Nemzeti Művelődési Intézet új lakitelki épületére egy módosító 1,58 milliárd forintot javasol. Pósán László 1,3 milliárddal növelné meg a regionális repterek működési kiadásainak támogatását. 

Salacz László és Zombor Gábor a nemzeti minősítésű színházművészeti szervezetek művészeti és létesítmény-gazdálkodási célú működési támogatásának összegét emelné meg 458,1 millió forinttal. Az indoklás szerint a kecskeméti Katona József Színház teljesítette a nemzeti előadó-művészeti szervezeti minősítés feltételeit, a minősítés folyamatban van, a végleges nemzeti minősítés a szükséges költségvetési többletforrás biztosításával valósulhat meg.

Tiffán Zsolt Siklóson egy zenei-művészeti centrum kialakításához javasol 238,1 millió forintot, másik módosító javaslatában pedig a harkányi gyógy- és strandfürdő fejlesztésére 1 milliárd 660 millió forintot.

Ezeken kívül érdekes javaslatok voltak még:

  • Hirt Ferenc és Tilki Attila 30 millió forinttal emelné a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltó hálózat támogatását. Hirt egyébként elkötelezett támogatója a tűzoltóknak: egy másik módosító alapján 100 millió forinttal többet juttatna az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeknek.
  • Riz Gábor 150 millióval többet költene a hazai szénbányászat újraélesztését elősegítő tanulmányokra.
  • Vas Imre pedig azt szeretné, hogy a költségvetésből 150 millió arra menjen, hogy Magyarországon ki tudja fizetni a nemzetközi űrkutatási vállalásait.
  • Fazekas Sándor pedig az állattenyésztés támogatná meg 340 millióval.