Gyurcsány beleköpött a kormány levesébe

2009.11.23. 20:31 Módosítva: 2009.11.23. 20:45
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem röstellt a Fidesz képviselőivel együtt szavazni, amellyel meghiúsították az MSZP-frakció többségének és a kormánynak a tervét – ezt az egyedüli meglepetést hozta a 2010-es költségvetés második körös módosítói indítványairól tartott parlamenti szavazás. Közben megmozgattak több mint tízmilliárd forintot, belenyúltak az APEH-esek jutalmazásába, elvettek 2,3 milliárdot az MTV-től.

A szocialista honatyák némi SZDSZ-es támogatással sokáig fegyelmezetten nyomkodták a gombokat a jövő évi büdzsé mai szavazásán, ám egyszer megbomlott az egység. A Ház 182 igen, 180 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadott egy – a gazdasági bizottság által jegyzett – módosító indítványt, amelyet a kormány nem javasolt elfogadni. A 182 igen szavazat úgy jött össze, hogy a Fidesz mellett a KDNP képviselői, 11 független honatya és 21 szocialista politikus ment szembe a kabinet akaratával. Köztük volt Gyurcsány Ferenc exkormányfő és Szili Katalin volt házelnök is. A keresztülvert indítvány pedig 1 milliárd forint plusztámogatást ad az M60-as sztráda Pécs és Szentdénes közötti előkészítő munkáinak befejezésére, ezt a pénzt pedig a sztrádaprogram keretösszegének lecsípésével teremti elő.

Nemcsak emiatt pikáns az eredmény, hanem amiatt is, mivel ennek a módosító indítványnak az átengedése automatikusan kiütött egy szocialista módosító javaslatot. Molnár László 3 milliárd forintot kívánt megcímkézni az M44-es autópálya Kecskemét és Békéscsaba közötti szakasza előkészítő munkálatainak befejezésére, ez azonban kútba esett.

Sok szocialista, három SZDSZ-es javaslat

A mai szavazáson átment többi javaslatot a kormány is szívesen látta, közülük három SZDSZ-es javaslat, a többi szocialista képviselő vagy parlamenti bizottság által jegyzett indítvány.

Vannak köztük érdemiek is. Az egyik elfogadott javaslat elveszi az MTV Közalapítványtól a 2,3 milliárd forintnyi céltámogatást (a közalapítvány nevét is átírják Hungária Televízió Közalapítványra), ezt a pénzt pedig a Duna TV kapja.

Egy másik indítvány a Költségvetési Tanács kifogásait részben orvosolja, a költségvetésbe egy konszolidált mérleget is beillesztenek, és némiképp korrigálják a PM trehányságát, pontosítják a 2011-2012-es költségvetési célszámokat. Nem szabad azonban feledni, hogy a Költségvetési Tanács a minap felhívta a figyelmet arra, hogy üdvözlendő, ha ezeket a lépéseket megteszi a parlament, mégis maradnak még rendezendő dolgok, amelyeket a jövő heti zárószavazáskor meg kellene oldani.

135 millió forintot fordítanak a szegények bankjaként elhíresült kezdeményezésre. A pénzt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől, a kábítószerfogyasztás megelőzési feladataitól és az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség fejlesztésétől veszik el. A versenysport pár tízmillió forinttal többet kap jövőre az eddig tervezetthez képest, a pénzt pedig például a Wesselényi Közalapítványtól vagy kiemelt nemzetközi sportesemények támogatási keretének megkurításából teremtik elő.

Jutalom

Lényegében meghagyják az APEH, a Vám- és Pénzügyőrség, a munkaügyi felügyelők és a fogyasztóvédők premizálási gyakorlatát. A kormány úgy szabta volna át a rendszert, hogy negyedévente nem kaptak volna jutalmat ezeknek a szervezeteknek a munkatársai. Egy ma megszavazott indítvány azonban meghagyja a negyedéves jutalomelőlegek kifizetésének lehetőségét akkor, ha a negyedéves – nem publikus – terveket teljesítik a szervezetek. December 28-án megnézik, hogyan áll bizonyos adó- és járuléknemeknél a befolyt összeg, és ha jól, az egész éves bónusz is az APEH-esek és társaik markát üti majd.

A szocialista többség elfogadta azt az indítványt is, amely a fogyatékkal élők különböző országos szervezetinek járó támogatást 5-5 millió forinttal megemeli. Igaz, elfogadtak egy másikat is, amely összesen 85 millió forintot pedig elvon a fogyatékos szervezetek országos és regionális szervezeteinek támogatásából. A Fidesz és a KDNP képviselői egy ponton szavaztak a kormányzati akarat és a szocialista képviselőcsoport mellett: 27,5 millió forinttal emelik a fogyatékosok esélyegyenlőségét elősegítő program támogatását.

Van egy önkormányzati gigacsomag is, ezernyi apróbb pontosítást, módosítást tartalmaz, például az önkormányzatokat megillető személyijövedelemadó-összeget pontosítja. Ez a pakk tartalmazza még a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás keretösszegének 800, a szociális és gyermekvédelmi bentlakásos és átmeneti intézményi ellátás keretének 518 milliós emelését, az önhibáján kívül forráshiányos önkormányzatok támogatásának 850 milliós lenyesését.

Az egyetemektől, főiskoláktól elvonnak több mint egymilliárd forintot, a pénzt pedig a közoktatásban a rejtélyes nevű teljesítmény motivációs alap büdzséjének 500 millióval való megemelésére, az útravaló ösztöndíjprogram 600 milliós növelésére fordítják. Kap 50 millió forintot a Pécsi Konferencia és Koncertközpont. A nagykanizsai Göndör István jól lobbizott, megszavazták egy másik szocialista honatyával közösen jegyzett indítványát is, amely 68 millió forintot szán a Pécsi Egyetem nagykanizsai képzőhelyének felújítására.

Egy gombnyomás van már csak - elvileg

A mai szavazással több mint tízmilliárd forintot mozgatott meg az Országgyűlés a jövő évi büdzsében. Ezek a módosítások azonban már nem változtatják a kiadási és bevételi főszámokat, a hiány mértékét, azt három hete kőbe vésték, mivel most csak a minisztériumon belüli átcsoportosításokra volt mód. Egy hét múlva jön a zárószavazás, amely elviekben formalitás, de ahogyan az adócsomagnál történt váratlan húzás, így most sincs kizárva, hogy ilyen nem történhet meg a 2010-es költségvetés utolsó szavazásán.