Domokos László az ÁSZ elnöke

2010.06.28. 18:24 Módosítva: 2010.06.28. 20:59

Megválasztotta az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökének Domokos Lászlót, a Fidesz eddigi parlamenti képviselőjét. A mandátum 12 évre szól.

Az ÁSZ az Országgyűlés és a magyar állam pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, az elnöke ellenőrzi a költségvetés hitelfelvételeire vonatkozó szerződéseket. A feladatai között szerepel az is, hogy javaslatot tegyen az olyan szervezetek felügyelőbizottságának posztjaira is, amelynek többségi tulajdonosa az állam, és tőkéje meghaladja a 200 millió forintot. A számvevőszék ellenőrzi a költségvetést, továbbá egyebek mellett a társadalombiztosítás és az elkülönített állami pénzalapok, a pártok és alapítványaik, a helyi és kisebbségi önkormányzatok, a megyei területfejlesztési tanácsok, a gazdasági kamarák, a közalapítványok és az egyházak gazdálkodását.

A szervezet élére a törvény szerint "nem jelölhető az Állami Számvevőszék elnökévé, illetve alelnökévé olyan személy, aki a megelőző négy évben tagja volt a Kormánynak, vagy ha bármely párt országos (központi) szervezetében választott vezető tisztséget töltött be". Domokos László a Fidesz központi szervezetében nem töltött be az elmúlt négy évben tisztséget, most is csak pártja Békés megyei elnöke, emellett országgyűlési képviselő volt az elmúlt 12 évben.

A szervezet élére a Fidesz jelölte eddigi képviselőjét, akiről a jelölés bejelentése után az is kiderült: trükközött a képviselői költségtérítéssel. Három parlamenti ciklus alatt összesen 15 millió forintot vett fel adómentesen lakhatása támogatására, miközben Budapesten és szarvasi választókerülete közelében is van lakása, a pénzt nem is lakásbérlésre költötte.

Domokos egyéni körzetében, Szarvason időközi választást kell majd tartani.

Az ÁSZ alelnökének Warvasovszky Tihamért választották, aki MSZP-s politikusként az SZDSZ támogatásával volt eddig Székesfehérvár polgármestere - pártjától az utóbbi időben azonban eltávolodott. Az Országgyűlés a számvevőszék új elnökének és alelnökének személyéről titkos szavazáson döntött. Domokos László 266 igen és 88 nem szavazatot kapott. Warvasovszky Tihamérra 258-an szavaztak igennel, 95-en nemmel. Az új vezetőket július 5-i hatállyal választották meg, a szavazás eredményének kihirdetése után Domokos László és Warvasovszky Tihamér esküt tett.

Közérthetőséget, hatékony vizsgálatokat ígérnek

Pénzköltés helyett gazdálkodást, az állami vagyon tekintetében fenntartható gazdálkodást ígért Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn a Parlamentben. Az ÁSZ jelentései közérhetőbbek lesznek - ígérte Domokos László, és elmondta azt is, hogy kezdeményezően fog fellépni a rendszerszerű hiányosságok megszüntetésére. A válság közepén olyan célszerűségi vizsgálatokra van szükség, amelyek a hatékony és célszerű közpénzfelhasználást veszik górcső alá - húzta alá.

Az elnök kiemelte, hogy miután 20 évig nem vizsgálta az ÁSZ Budapest mint egész város gazdálkodását, ezt a lehetőségek keretei között a leghamarabb megteszik.

Warvasovszky Tihamér megválasztott alelnök szintén a közpénzek felhasználásának hatékonyságát emelte ki, majd arról szólt, hogy az önkormányzatoknál meg kell teremteni a feladatok és a finanszírozás összhangját.

Tiltakozás a pártkatona ellen

Az elnök és az alelnök tájékoztatója után Balczó Zoltán (Jobbik) és Mesterházy Attila (MSZP) egymást követően tiltakoztak az ellen, hogy a Fidesz "pártkatonát" tett meg az ÁSZ elnökének. Ez szembemegy az európai gyakorlattal és a számvevőszék függetlenségével - mondta Balczó Zoltán. Mesterházy Attila pedig azt hangsúlyozta: reméli, hogy az ÁSZ apparátusa ellen tud állni a politikai kéréseknek, amennyiben lesznek ilyenek.