Fagyos ősz köszöntött a devizahitelesekre

Fagyos ősz köszöntött a devizahitelesekre

Ez történt a gazdaságban az év 34. hetében

2010.09.05. 11:31
Míg az elemzők tovább vitatkoztak arról, hogy szükségünk van-e az IMF-hitel védőhálójára, a frank történelmi csúcsra ugrott, és rövid időre átlépte a lélektani 220 forintos árfolyamot is. A benzin és a gázolaj ára emelkedett, a csütörtöki diszkontjegy eladások nem mentek túl jól. Matolcsy György szerint 2030-ra szárnyalni fog a gazdaság.

A héten tovább folytatódott az elemzők és a politikusok vitája a Nemzetközi Valutaalapról, újabb ellentmondó nyilatkozatok érkeztek arról, hogy meg akarunk-e állapodni velük, és ha igen, akkor miben.

Míg Szerbia újabb, 380 millió eurós megállapodást jelentett be, addig úgy tűnik, a magyar kormány az újabb részlet lehívását legfeljebb egy jelentősebb piaci fordulat, és a forint tartós gyengülése esetén venné fontolóra.

Ehhez azonban nem kell sok, a kedden 221 forintig szökő svájci frank ismét felhívta a figyelmet a sérülékeny gazdaságra. Az euró-forint árfolyam emellett stabil maradt, a frankcsúcs elsősorban annak volt köszönhető, hogy a svájci jegybank fefüggesztette az alpesi pénz gyengítésére irányuló intervenciós tevékenységét.

A frank egyébként elsősorban annak hatására erősödik, hogy a kihelyezett tőke az euróövezet bizonytalanabbá váló országaiból egyre inkább Németországba és Svájcba vándorol át. A tízéves német államkötvénykamat történelmi mélypontra került, a frank pedig töretlenül erősödik, egyes elemzők már 240-es árfolyamot vízionálnak a forinttal szemben. A gyengülő forint, és a benzin illetve a gázolaj dollárban mért tőzsdei jegyzésárának múlt heti emelkedésének hatására aztán szerdától a benzin és a gázolaj átlagára is, előbbi 336 forintra, utóbbi 324 forintra drágult.


A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása

  33. heti záró 34. heti záró
BUX 22 024 22 871
OTP 4 500 
4 899
Mol 20 850 21 400
Richter 45 900 
47 800
Magyar Telekom 678  
677

Mindeközben továbbra is mélyrepülésben a hazai fogyasztás. Jelenleg az export húzza a gazdaságot, bár biztató, hogy a feldolgozóiparban is majdnem 5 százalékkal emelkedtek a beruházások. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter optimista, szerinte Magyarország 2030-ra túlszárnyalja az EU átlagos gazdasági fejlettségét, fogyasztási szintjét és életminőségét. A növekedésnek indult Lengyelország és Németország közben továbbra is csak karcsúsít, előbbi a bankadót, utóbbi 80 milliárd eurós megszorítást jelentett be.

Az Államadósság Kezelő Központ éves aukciója nem volt különösebben sikeresnek mondható, tízmilliárd forinttal kevesebbet bocsátott ki, mint ami a tervekben szerepelt. A maximális hozam azonban így is 5,92 százalékos volt, ami magasabb, mint az 5,25-ös jegybanki alapkamat. Vagyis az irányadó jegybanki alapkamat a piac szerint is alacsony.

A hét negatív híreit egy tengerentúli adat csillapította. Az amerikai feldolgozóipar üzleti hangulatát mérő beszerzési menedzserindex augusztusi javulása meglepte a piacokat. Az elemzők egy része egy újabb recessziótt előrejelző 50 alatti értéket várt, ennek ellenére a mutató végül 55,5-ről 56,3-ra ugrott, amire a piacok lelkesedéssel reagáltak. Olcsóbb lett valamivel a svájci frank, és a Budapesti értéktőzsde indexe is elemelkedni tudott, jóllehet azt az előző napokban erősen visszahúzta az OTP mélyrepülése.

Eseménydús volt az elmúlt hét a közszférában is. Elsején éltbe lépett a kétmilliós bérplafon a költségvetési szerveknél, megkezdődött az APEH átszervezése, menesztették a Volánbusz vezérét Pekli Miklóst. Kinevezték az Államadósságkezelő új vezérigazgatóját és őrizetbe vették a Nemzeti Vagyonkezelő egykori igazgatóját Tátrai Miklóst is.