Csődvédelembe menekül a Vegyépszer

2011.05.10. 10:50 Módosítva: 2011.05.10. 10:53

Hétfőn csődvédelmet kért a Vegyépszer Hungária Zrt., a társaság közleménye szerint önhibájukon kerültek negéz helyzetbe, és céljuk "megoldást találni a konszolidációra, a kötelezettségek és a hitelezői igények rendezésére". Az ezredfordulón a Fideszhez közelállónak számító, akkor számos hazai útfejlesztési programot versenyeztetés nélkül elnyert cég régóta küzd pénzügyi nehézségekkel, mint arról korábban többször beszámoltunk.

Már a múlt év végén tudni lehetett, hogy a csőd szélére sodródott a korábban Nagy Elek nevéhez köthető cégcsoport. A társaság minden folyamatban lévő munkáját abbahagyta – emiatt csúszik például az M0-s egy új szakaszának az átadása az 51-es főút és az M5-ös között –, majd több cégjogi változás után egy zalai faluba költözött, akárcsak a Vegyépszer-csoport több más cége. Pénzügyi problémája ősszel már a parlamentben is téma volt.

Idén februárban ismeretlenné vált az eredeti Vegyépszer utódcégének, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-nek a tulajdonosi összetétele (korábban a Stelius Befektető Zrt. volt a többségi tulajdonos és az Inforg Zrt. a kisebbségi). Szintén februárban eldőlt, hogy négy társaság kiválik a Nemzetközi Vegyépszerből, az alapcéget pedig átnevezik Vegyépszer Hungáriává. Az átalakult társaság vezérigazgatója a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. vezérigazgatója, Seprényi Sándor lett. Ő a múlt év végén, még operatív vezérigazgató-helyettesként azt közölte kérdésünkre: "minden (...) döntésünk célja az erőforrások egyensúlyának biztosítása, a takarékos és hatékony gazdálkodás megerősítése irányába tett lépés".

A társaság mostani közleménye szerint azért kérnek csődvédelmet, mert "a gazdálkodási feltételek romlása, az építőipar nagymértékű visszaesése, az ehhez kapcsolódó, az ágazatot érintő általános pénzügyi nehézségek a Vegyépszert is súlyosan érintették." A vállalat utolsó mentsvára egy 80 milliárdos líbiai munka lett volna, ám „a nagyberuházást az arab világot megrázó váratlan polgárháború kitörése és eszkalálódása kudarcra ítélte”. A cég gazdálkodására a korábbi ambiciózus külpiaci terjeszkedés is káros hatással volt, a regionális terjeszkedésben a piac valamennyi résztvevője nagy veszteségeket szenvedett el, vagy kivonulni kényszerült.

A Vegyépszer szerint a csődvédelem esélyt teremt arra, hogy a bajban lévő cég "a törvény által biztosított jogi garanciák mellett a hitelezőkkel megegyezésre jusson", ami lehetőséget kínál "a szakmai értékek megmentésére és a folyamatban lévő projektek befejezésére egyaránt".