A hét, amikor a dohánylobbi legyőzte a kétharmadot

Ez történt az év 27. hetén a gazdaságban

2011.07.10. 12:37 Módosítva: 2011.07.10. 12:38

Nemhogy a világ-, de a magyar piacot, sőt, nagyon őszintén szólva még a magyar költségvetést sem rázza meg igazán, mégis a pénzügyi salátatörvény hétfői elfogadása, egész pontosan a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének megfúrása tűnik a maga bő 20 milliárd forintos költségvetési vonzatával együtt a legfontosabb gazdasági eseménynek a héten. Az összeg a GDP egytizedszázalékára sem rúg, és bár ennyi pénzből nagyon sok lélegeztetőgépet is lehet venni, nem a bevételkiesés a legfontosabb a történetben.

Nem lesz adómentes az E85

Emelkedik az E85-ös bioüzemanyag jövedéki adója, literenként 40 forint lesz az eredetileg tervezett 12 forint helyett, hat hónapra nőhet a próbaidő, nehezítik a külföldi rendszámos autók tulajdonosainak dolgát, az OÉT helyett jön a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, egyebek között erről is döntött a hétfőn parlament.

Hanem az, ahogyan döntöttek róla: a bevételekért, illetve az adóemelést előirányzó törvényjavaslat beterjesztéséért is felelős NGM lassan egy hete adós a döntés  költségvetési, a Fidesz-frakció a politikai magyarázatával. Balsai István, a jövedékiadó-emelést megfúró módosítást előterjesztő alkotmányügyi bizottság elnöke nem emlékszik kitől kapta az anyagot, mindenesetre úgy véli, a "dohánylobbi erősebb volt." Heintz Tamás, a párt egyik képviselője, a nemdohányzók védelméről szóló törvény egyik előterjesztője pedig bár maga is megszavazta az adóemelés törlését, úgy véli, csatát vesztett, sebet kapott. Összevetésképpen:az idén 3 milliárd folyhat be idén a chipsadóból, jövőre már 20 milliárd forint lehet a bevétel, (de az egészségügyi hatás jelentősebb, emelték ki a kormány képviselői), az Index számításai szerint szinte pontosan ennyi, kicsit több folyt volna be a jövedéki adó tervezett emeléséből is.

A pénz pedig azért kell. Ami a költségvetést illeti, a nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék lenne a hiány. Azaz bár soha nem volt még ekkora többlete a költségvetésnek, de a nyugdíjpénzek nélkül az egyenleg rosszabb, mint egy éve.

A világ persze eközben inkább Európára, az eurózóna válságára, de – európai szemmel örömtelinek tűnő módon – egyre inkább az USA adósságával foglalkozott. A mi kontinensünkön maradva, a héten Portugália volt a főszereplő: kedden a Moodys váratlanul jelentős mértékben, egyszerre négy kategóriával rontotta, és ezzel a befektetésre nem ajánlott,bóvli osztályba sorolta az ország besorolását. Az EU felhorkant, és egyelőre a két másik minősítő sem követte lépést: az uniós politikusok szerint Lisszabon képes végrehajtani a várt gazdasági programot és ott áll mögötte az uniós és IMF hitel. Az ügy egyik távolról sem mellékszála, hogy felgyorsulhat egy uniós hitelminősítő létrehozása, megtörendő a három nagy angolszász, a Moody's, a Fitch és Standard  Poor's hegemóniáját. (Portugália helyzetéről részletes összefoglalónkat itt olvashatja.)

Jean-Claude Trichet az EKB elnöke az európai központi bank0,25 százalékpontos csütörtöki kamatemelése után arról beszélt, hogy a portugál állampapírok esetében nem fogják figyelembe venni a hitelminősítői besorolást, amikor fedezetként kell elfogadniuk a kötvényeket. A nyilatkozat látványosan erősítette az eurót a frankkal és a dollárral szemben, és jót tett a forintnak is: a magyar deviza 14 havi csúcsára erősödött csütörtök délutánra, igaz péntekre, főleg a frankkal szemben már bőven leadott erejéből. (Egyes elemzők szerint most érdemes eurót vásárolni a nyaralásra, a forint innen már csak lefelé mehet.)

Közben az USA is kapott néhány újabb pofont. Megtorpant a világgazdaság, a fejlett államok kifogytak az élénkítő eszközökből, 2 százalék lehet a globális növekedés – ezek a megállapítások általában is borúsabbá teszik a befektetőket. Amerikában ráadásul a vártnál jóval rosszabbul alakult a foglalkoztatás, jelezve, hogy odébb van még a fellendülés. Emiatt péntekenvilágszerte estek a tőzsdék.

   27. heti záró  26. heti záró
BUX  22 314 22 830
OTP 5700 6020
Mol 20 650 21 300 
Richter 37 800 35 695
Magyar Telekom 572 590

De az USA-nak lesz még gondja a következő hetekben is, döntést kell hozniuk a további hitelfelvétel lehetőségéről. Most mindenesetre vészforgatókönyv is készül az államcsőd elkerülésére. Bár ez komolyan azért nem fenyeget, papírforma szerint több a kiadás, mint amennyit hitelből fedezni tudnak, és a hitelminősítők azzal fenyegetik a világ legerősebb gazdaságát, hogy elveszik tőle a legjobbnak számító, 3A-as besorolást.