Összefogtak az alacsonyabb kamatért

2011.10.10. 19:37

Hiteltársulás néven fogtak össze azok a civilek, akik a piacinál kedvezőbb költségek mellett szeretnék finaszírozni kedvezményes végtörlesztésüket. A csütörtökön rajtolt kezdeményezéshez eddig mintegy ezren csatlakoztak, ők összesen 10 milliárd forintnyi devizahitelt szeretnének visszafizetni a kedvezményes árfolyamon.

A civilek a tervek szerint első körben a Gránit, a MagNet és a Széchenyi Banknál próbálnak meg a piaci átlagnál (ez 12-13 százalékos thm-et jelent) olcsóbb forinthitelt kialkudni.

A hiteltársulás közben közgazdászok és pénzügyi szakértők bevonását tervezi, a kezdeményezéshez  - közölte Doubravszky György a Hiteltársulás ötletgazdája. A Hiteltársulás október 28-ig várja a csatlakozókat, az ötletgazda bízik abban, hogy addig eléri a szervezet létszáma azt a kritikus tömeget, ami elég lesz a kedvezőbb hitelfeltételek kiharcolásához.

Mint kiderült, nem indult be a bankok versenye a forinthitelből végtörlesztőkért. A bankok többsége a múlt héten új hitelkondíciókkal rukkolt elő, ezek a forinthitelek masszív drágulását jelzik .

A hitelek drágítása mögött meghúzódhat többek között a kamatemelési várakozás, amit a gyenge forint csak még inkább megerősített az elmúlt egy hónapban. Korábban a bankok sem beszéltek arról, versenyeznek-e egymással a végtörleszteni képes, így általánosságban a legjobb megítélésünek mondható ügyfelekért. A Crédit Agricole hétfőn megjelent elemzése szerinte semmi nem kötelezi a bankokat arra, hogy a növekvő kockázatú háztartásokat forinthitellel segítsék ki a nekik veszteséget okozó végtörlesztéshez, ami szintén arra utal, hogy nem várható éles hitelverseny.