Magyar partnerei is nyögik a Nokia-leépítést

2012.02.15. 06:59

A Nokia leépítési terve nem csak az utcára kerülő 2300 munkásnak ígér nehéz időszakot, de rosszul jön a komáromi gyár beszállítóinak is. Bár a finn cég magyarországi gyára az Indexnek nem adott arról felvilágosítást, hogy hány beszállítót érinthet negatívan a leépítésről szóló döntés, az interneten több mint száz kis magyar céget találni, amely referenciái között megemlíti a Nokiát (ha az ön vállalkozása is Nokia-partner, és a komáromi elbocsátás miatt leépíteni kényszerül, vagy ha ön olyan cégnél dolgozik, amely Nokia-beszállító, és emiatt veszélybe került az állása, írja meg).

Nem vár sok jóra Szabó Csaba a Sollight világítástechnikai cég kommunikációs és marketing igazgatója. Ők világítástechnikát teszteltek és szállítottak a Nokiának, jelenleg éppen egy új szerződés előtt álltak, most kérdéses, hogy ebből mi lesz. Szabó úgy véli, bár termékük éppen a költségcsökkentést szolgálja a vállalatoknál, a válságos időben a rendelések mégis visszaesnek, a cégek ugyanis a túlélésre játszanak.

Különösen negatívan érinti a nokiás leépítés az üzemi étkeztetést biztosító Eurest Kft.-t. Nyerges János, a cég ügyvezetője az Indexnek elmondta: jelenleg is tárgyalások folynak a Nokiával, egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy mi lesz az étkeztetés sorsa, a 2300 fős leépítés azonban kétségkívül hatással lesz az Eurestre is. Úgy tudjuk, rosszul érinti a leépítés a komáromi RR Donnelley nyomdát is, aki szintén a Nokia beszállítója volt.

Az interneten fellelhető cégek között akad számos építőipari, gépipari vállalat is, akik még az üzem megépítésében, a gyártósorok felállításában vettek részt. Az Etde például épületgépészeti szerelést végzett a logisztikai csarnokban, a Megakrán Kft. a gyár építésben dolgozott, emeléstechnikai feladatokat végzett. Az Energia Bázis Kft. szünetmentes tápegységeket adott el, a veszprémi Transmoduls Kft a gyártósorokhoz kötődő munkát végzett, tudtuk meg a cégektől. A fejlesztések azonban általában csak egyszeri projektekhez kötődtek, a Nokiával való együttműködés alkalmi volt.

Nincs futó projektje az Index által felkeresett hr- és tanácsadó cégeknek sem, az L.K.Quality csak egyszeri munkát végzett a gyárban, egy minőségügyi oktatást tartottak, hasonlóan nem állandó beszállítók – a Nokiát referenciái között feltüntető – Adsidera, a Kvalikon és a Vexton, Wanderlee nevű cégek sem. Az interneten található számos, csapatépítéssel és oktatással foglalkozó, a Nokiára hivatkozó cégnév ugyanakkor azt mutatja, a komáromi vállalat jelentős összegeket költhetett dolgozóinak fejlesztésére, a tréningekkel foglalkozó iparágat így alighanem negatívan érinti a jelentős leépítés, sok jövőbeli projekt bukhat a multi döntése miatt.

A Valid Technologies, a Nokia egyik legnagyobb partnere már korábban közölte, megszünteti a komáromi ipari parkban lévő telepét. Az 1300 főt foglalkoztató cég március közepétől kezdi meg az üzemegységének felszámolását, és elbocsát csaknem száznegyven főt. A társaság honlapja szerint évek óta működtetik a Nokia kimenő raktárát és több, a gyártást támogató tevékenységet végeznek a vállalatnak. A társaság Sepsiszentgyörgyön kábelkötegeket, Kézdivásárhelyen elektromos alkatrészeket készít, elsősorban németországi piacra.