Nincs kőbe vésve a csekkadó

2012.06.18. 13:34
Az NGM már csaknem 300 milliárdot vár a tranzakciós illetékből, de még ez sem biztos. A hiányt mindenképp 3 százalék alatt akarják tartani, de nem számolnak az esetleges IMF-hitel kedvező hatásaival.

A pénzügyi tranzakciós illetékről még zajlanak a tárgyalások a Bankszövetséggel, ezért a költségvetésben szereplő 283 milliárdos bevétel még változhat - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Banai Péter Benő. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt is elárulta, hogy a költségvetés nem számol az IMF-védőháló kedvező hatásával.

Erősítenénk a bizalmat

Banai Péter Benő szerint két pozitív hatása van annak, hogy korán kész lesz a jövő évi költségvetés tervezete. "Egyrészt a kormány jelzi a nemzetközi szerveknek és a pénzpiacoknak, hogy Magyarország komolyan veszi a fenntartható államháztartási gazdálkodást. Ez segíthet a bizalom erősítésében, például a felzárkózást segítő támogatások befagyasztásának visszavonásában. Másrészt nyugodtabb ütemben, az év végi hajrát elkerülve kerülhet sor a költségvetés elfogadására" - nyilatkozta a helyettes államtitkár, aki megismételte: garantáltan 3% alatt lesz a hiány idén és jövőre is.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért emelte meg a kiadási és bevételi főösszegeket múlt héten 170 milliárddal és így a pénzügyi tranzackciós adóbevételt 280 milliárdra, Banai úgy válaszolt, hogy a büdzsé stabilitása miatt kellett növelni a minisztériumok kiadását. "A jelenlegi tartalékok mellett akkor is tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ha a rosszabb nemzetközi környezet miatt csak 0,5-1 százalékos bővülés teljesül" - hangsúlyozta.

Még semmi sem biztos

"A pénzügyi tranzakciós illetékről az előzetesen közölt 130-228 milliárd forint helyett 283 milliárd forinttal számol a költségvetés. Az illetékről szóló törvénytervezetről még folynak a tárgyalások a Magyar Bankszövetséggel, a vonatkozó törvénytervezet pedig az Országgyűlés előtt van, ezáltal a bevétel összege még változhat" - vetítette előre az NGM helyettes államtitkára.

Elmondása szerint még egyeztetnek a Bankszövetséggel arról, hogy pontosan milyen tranzakciókra vonatkozzon az illetékfizetési kötelezettség. "Legyen-e szó például bankközi átutalásról, készpénzfelvételről vagy sárga csekk befizetéséről is" - mondta. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság "nem emelt kifogást az illeték bevezetése ellen".

Emlékezetes, a pénteken beterjesztett költségvetési törvényjavaslat szerint a kormány jövőre 283 milliárd forinttal számol a pénzügyi tranzakciós illetékből. Emellett további 72 milliárd forint sújtja a bankokat a különadó miatt és az egységes biztosítási adóból 52,5 milliárdot remél a kormány. Vagyis összesen 400 milliárd forint feletti összeget szed be a bankoktól és biztosítóktól az eddigi 180 milliárd forint körüli bankadó után.

Az állami mobilcég hozza a versenyt

Banai nem hiszi, hogy a távközlési társaságoknak végül sikerül áthárítaniuk a telefonadót. "A piaci versenyt erősíti majd a negyedik, állami mobilszolgáltató megjelenése, és azt se felejtsük el, hogy a magyarországi tarifák nemzetközi összehasonlításban magasak" - magyarázta.

A kormány a 2013-as költségvetésben nem számolt az IMF-védőháló jótékony hatásaival, a csökkenő állampapíthozamokkal vagy a forint árfolyamának erősödésével - derült ki az interjúból.