Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Félreértették a pénzügyminisztert?

2003.12.02. 16:37
Piaci pletykák szerint László Csaba gazdaságelemzőkkel ebédelt együtt hétfőn, és a pénzügyminiszter kijelentette, hogy a múlt heti piaci zűrzavar után a kormány szerint érdemes volna rugalmasabbá tenni az árfolyampolitikát. Az elemzők ezt úgy értelmezték, hogy ez a kamatcsökkentés előkészítését jelenti. A miniszter cáfol.
Piaci pletykák szerint a pénzügyminiszter és a Citigroup gazdaságelemzői együtt ebédeltek tegnap, és László Csaba kijelentette, hogy a múlt heti piaci zűrzavar után a kormány (az MNB és a PM) szerint érdemes volna rugalmasabbá tenni az árfolyampolitikát.

A tárca vezetője utalt rá, hogy a forintárfolyam ingadozása az elmúlt időszakban kevésbé hatott az inflációra. A pénzügyminiszter szavait elemzők úgy értelmezik, hogy a 250-260-as euróhoz való szigorú ragaszkodás túl magas kamatszintet eredményezhet, s most a kormányzat szükség esetén rugalmasabb árfolyampolitika bevezetését tervezi, ami a kamatcsökkentés előkészítését jelentheti.

Egyeztetnek a PM és az MNB?

A Citigroup interpretációja szerint a pénzügyminiszter a jelenlegi árfolyam politika felülvizsgálatának lehetőségére utalt egy hétfői, befektetési bankok képviselőivel elköltött ebéden. A befektetési bank úgy véli, hogy ennek szerepe lehetett a forint hétfő délután óta felerősödő gyengülésében - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Citigroup meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja elemzésében, hogy a jegybank és a pénzügyi tárca képviselői pénteken, a kamatemelés után egyeztetésekbe kezdtek arról, hogy milyen lehetőségei és hatásai lennének egy rugalmasabb árfolyam politikának.

A PM cáfol, és részben elismer

László Csaba pénzügyminiszter közleményében határozottan visszautasít minden olyan feltételezést, ami arról szól, hogy Londonban az antiinflációs célok megkérdőjelezéséről beszélt volna. A pénzügyminiszter kijelentette: sem az árfolyamrendszer esetleges megváltoztatásáról, sem a forint kurzusának elengedéséről nem beszélt tegnap az angol fővárosban.

A befektetőkkel folytatott megbeszélésen kérdésekre válaszolva a miniszter elismerte, hogy a 250-260 forint/eurós árfolyam, mint kívánatos cél, folyamatos kommunikálásával a forint árfolyamsávja túlságosan merevvé vált, ami hozzájárulhatott a spekulánsok érdeklődésének felkeltéséhez.

Rugalmasabb ársáv kell

A pénzügyminiszter megerősítette Járai Zsigmond jegybankelnök múlt pénteki kijelentését, miszerint a sávhatárokat a korábbiaknál némiképp rugalmasabban kell kezelni. Ebben a megközelítésben a rugalmasság azt jelenti, hogy elkerülendő egy teljesen automatikus, emiatt könnyen kijátszható árfolyamsáv.

A forintárfolyam megindult gyengülése kedvezőtlenül hat a magyar gazdaságra. Az árfolyam korábban kialakult átlagos szintje összhangban van a gazdaság hosszú távú fejlődésével. Gyorsult az export, az ipari termelés, és a GDP növekedése. A fizetési mérleg egyensúlyának javulásához nincs szükség a gyengébb árfolyamra, amely viszont veszélyezteti az inflációs célok elérését.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.