Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Már félszáz módosító a költségvetéshez

2005.11.03. 15:20
Noha csak szerdán kezdődött a jövő évi költségvetési törvény általános vitája, néhány képviselő nem volt rest, és már 52 módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz. A fideszes Pap János, a független Püski András és Medgyasszay László mellett az MSZP-s Keleti György is átírná - igaz, ő csak egy ponton - a tervezetet.
Az MDF-esből függetlenné avanzsált Püski András a leggyorsabb honatya - legalábbis ami a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatokat illeti. A hajdúböszörményi egyéni választókerületben megválasztott képviselő húsz ponton írná át a büdzsét, valamennyi javaslata választókerületébe csoportosítana át pénzeket, főleg az általános tartalékból.

Út, művház, iskola

A Hajdúnánás és Polgár közötti 3501. számú út rendbetételére, valamint a Görbeháza és Hajdúnánás közötti 3508-asra 600-600 millió, a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-esre 500 millió, a Hajdúdorog és Hajdúnánás közötti 3502-esre két tételben 500 és 150 millió forintot költene.

A szívén viseli emellett a hajdúdorogi főtér sorsát (500 milliót kér a felújítására), a hajdúnánási civil háznak 70 millió, a városi rendőrkapitányságnak 300 millió forintot kér. Hajdúböszörménynek egy általános iskola felújításával (700 millió forint) és a művháznak kért 200 millió forinttal kedveskedne a honatya, aki feltehetően 2006-ban is szeretne választókörzetében mandátumot szerezni.

Aszfaltot Mosonmagyarórvárra, sokat

A fideszes Pap János - szintén egyéni választókerületi képviselő, Mosonmagyaróvárról - Püskinél is szorgalmasabb volt a maga 25 javaslatával. Emellett nem kispályázik százmiliókkal és négyszámjegyű utakkal: a nemzeti agrár- és környezetvédelmi programra - jelentkezzen, aki erről bármit is hallott eddig - 7,5 milliárd forinttal költene többet, valamint 3 milliárdot szeretne az M1-es autópálya mosonmagyaróvári déli lecsatlakozójának, további 1 milliárdot (területfejlesztési pénzek átcsoportosításával) a várost elkerülő útnak a megépítésére.

Az útépítés egyébként is Pap János szíve csücske, egymilliárd forintot kérne a kerékpárút-hálózat fejlesztésére, ugyanannyit a mosonmagyaróvári körforgalomra. A természeti értékek sem kerülték el a honatya figyelmét, több százmilliót költene a szigetközi rehabilitációra, és további ötszázmilliót a holtág-rehabilitációs programra.

Lovasprogram és autisták

A szintén Győr-Moson-Sopron megyei Medgyasszay László (győri egyéni képviselő, Püskihez hasonlóan MDF-esből lett független) hat módosítót nyújtott be a büdzséhez. Az egészségügy 21 lépését konkretizálná azzal, hogy 100 millió forintot adna a veszprémvarsányi mentőállomás megépítésére, amit szerinte évek óta terveznek, de csak nem lesz belőle semmi.

A politikus emellett 762 millió forintot költene a téti városközpont kialakítására, az önkormányzatok fejlesztési célú és vis major kiadásaira 8 milliárd forintot csoportosítana át a leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatására szánt 10 milliárdos keretből. Ehhez képest aprópénz, hogy 36 millióval növelné a polgárőrségek támogatását az ORFK költségvetésének terhére - indoklása szerint mindkét változtatással csak az erre az évre előirányzott szintet érnék el. A nemzeti lovasprogramra 100 millió forinttal adna többet, mint a kormány, egy mindszentpusztai autistaintézet felépítését 50 millió forinttal támogatná.

Egy legény a gáton

A kormánypárti honatyák láthatóan nemcsak beszélnek arról, mennyire jó ez a bizony egyáltalán nem választási költségvetés. Egyetlen képviselő, Keleti György volt honvédelmi miniszter nyújtott be egyetlen módosító javaslatot. A Kisbért egy 1992-es időközi választás óta képviselő honatya az illetéktörvényt módosítaná, hogy ne kelljen illetékes fizetni a birtokösszevonáshoz kapcsolódó haszonélvezeti és használati jogok után, ha ilyen jogok az elcserélt földrészleteket is terhelték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.