Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Szerbiában terjeszkedik a Mol

2003.12.15. 08:49
A Mol benzinkutak építésére és üzemeltetésére szerbiai leányvállalatot hozott létre Intermol néven. A Beopetrol-privatizációról lecsúszott társaság ezzel újabb nagy növekedési potenciállal rendelkező szomszédos országban jelenik meg.
A Mol Rt. regionális növekedési stratégiája végrehajtásának újabb lépéseként belgrádi székhellyel megalapította szerbiai leányvállalatát Intermol d.o.o. néven - jelentette be pénteken a társaság. A közlemény szerint a leányvállalat kiemelt feladata lesz töltőállomások építése és üzemeltetése a komoly növekedési lehetőségekkel rendelkező szerb piacon.

Fontos célpont

A Mol vezetői sosem rejtették véka alá, hogy Szerbia fontos terjeszkedési célpont, az ország vonzerejét közelisége mellett növeli, hogy a gazdaság jelentős növekedés előtt áll. Mint arról korábban beszámoltunk a második legnagyobb szerb kúthálózattal rendelkező Beopetrol állami részesedéséért folyó versenyben a Mol alulmaradt a Lukoillal szemben.

Az ország első számú olaj- és vegyipari vállalatának, a NIS-nek az eladása pedig információink szerint nincs napirenden, bár a társaság jó eséllyel előkelő helyen szerepel a Mol akvizíciós listáján. Áldott Zoltán stratégiai igazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy a társaság célja 8-10 százalékos szerbiai piaci részesedés elérése. Hozzátette: a NIS privatizációját a Beopetrolénál is nagyobb jelentőségűnek tartják, de a megvétel mellett az együttműködés lehetőségét is vizsgálják.

Tovább terjeszkednek

Ezt megerősítve Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy jelenleg zöldmezős beruházásokkal terjeszkednek Szerbiában, akárcsak korábban Horvátországban. Emellett figyelemmel kísérik a privatizáció folyamatát és amennyiben a Molnak megfelelő céget kínálnak eladásra, meg fogják vizsgálni a részvétel lehetőségét.

A Mol egyébként 414, a Slovnaft 352, míg az INA 458 töltőállomással rendelkezett idén szeptember 30-án. A magyar társaság azóta megvásárolta a Shell 23 romániai benzinkútját is, a tranzakció az év végén, jövő év elején zárul. További kilenc kút megnyitását tervezik az év végéig Szlovéniában. A Mol, a Slovnaft és az INA is piacvezető a saját országában, ezenkívül külföldi kutakkal is rendelkeznek.

A Mol töltőállomásainál 2002-ben kutanként átlagosan 3,3 millió liter üzemanyagot értékesítettek. A Mol és a Slovnaft kiskereskedelmi tevékenységét összevonták, az ebből és az üzemanyagkártya-programból fakadó szinergiák az első kilenc hónapban 160 millió forint megtakarítást eredményeztek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.