Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egyesülhet a Mol és a PKN

2003.11.20. 11:36
Aláírták a lengyel PKN-Orlen és a Mol Rt. közötti fúzióról szóló szándéknyilatkozatot Varsóban. A két cég első lépésben részvénycserét hajt végre, majd a végleges fúzió előtt felállítanak egy közös tulajdonban lévő társaságot.
Az együttműködés lehetőséget biztosítana mindkét cég számára, hogy kihasználja a lehetséges szinergiák nyújtotta előnyöket, és hatékonyabb működésével javítsa regionális versenypozícióját - idézi a két társaság által kiadott sajtóközleményt a Portfolio.

Részvénycsere

Egy együttműködés több lehetőséget foglal magába. Egy olyan kereszttulajdonlás lehetőségének vizsgálatát, melynek során mindkét fél egyenként 10-15 százaléknyi részvényt szerezne a másik cég tőkéjéből. Egy közös tulajdonban lévő társaság esetleges felállításának vizsgálatát, kezdetben az új üzleti és közös befektetési lehetőségek felkutatására, majd ezt követően - ha a felek ebben a későbbiekben megállapodnak - a vállalatok bizonyos meglévő eszközeinek közös üzemeltetésére. Egy lehetséges fúzió megvalósításának szándékát, a gazdasági és stratégiai előnyök vizsgálatát követően.

A dokumentumot Hernádi Zsolt, a MOL Rt. és Zbigniew Wróbel a PKN Orlen elnöke látta el kézjegyével.

Ezen megállapodás aláírása a MOL és a PKN közötti tárgyalások egyik első lépésének tekinthető. Részletes tárgyalásokra a megállapodás aláírása után kerül sor, a MOL és a PKN által létrehozott szakértői csoportok közreműködésével és külső tanácsadók bevonásával. A fent említett együttműködési kezdeményezések kizárólag a végleges megállapodások aláírása, valamint a kötelező jóváhagyások beszerzése után valósulhatnak meg.

A kormányfők egyetértenek

Ezzel egyidejűleg a Magyar és a Lengyel Köztársaság miniszterelnökei Medgyessy Péter és Leszek Miller jelezték kormányaik nevében, hogy osztják a két társaság jövőképét, mely szerint a térségben egy erős regionális szövetségre van szükség, és teljes támogatásukat adják a MOL és a PKN közötti lehetséges együttműködés megvalósításához.

A lengyel állam egyébként közvetve és közvetlenül 27,6 százalékát birtokolja a PKN-Orlennek. A magyar kormány 22,7 százalékát birtokolja a Molnak, ám a hétfőn kezdődő részvénykibocsátással az összes állami részvény legkevesebb kilenc, legfeljebb 13,6 százaléka kerülhet magántulajdonba.

Október végén Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter László Csaba pénzügyminiszterrel tárgyalt Budapesten a létrehozandó olajipari konszernről. Lengyel lapértesülések szerint az új konszern központja Krakkóban lenne, amely nagyjából egyenlő távolságra van Plocktól és Budapesttől.

Jó a kapcsolat

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója elmondta, 2001 óta nyilvános, hogy PKN és a Mol között van egy exkluzív kapcsolat. Ez kapcsolat nem romlott, sőt javult az elmúlt időben. A Mol stratégiája nem változott az elmúlt időben. A cégvezető nem zárta ki a PKN-nel történő megállapodást, azonban ennél többet nem tudott mondani. Hernádi szerint a tárgyalások folynak, azonban nem a PKN az egyetlen, amellyel a Mol hasonlóan tárgyal a régióban.

Még két évvel ezelőtt, 2001-ben az OMV és a PKN felső vezetése igen komoly egyetértést mutatott egy kereszttulajdonláson alapuló szövetség kialakításában, de ez meghiúsult.

Nagyravágyó lengyel tervek

Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a létrejövő konszern tagja lehetne a lengyel és a magyar nagyvállalaton kívül az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum. Leszögezte, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország jövő májusi EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza efféle cégszövetségek kialakítását.