További Magyar cikkek
Képviselő úr aggodalma alaptalan
A kérdésre ugyancsak gazdasági vonatkozásokat szem előtt tartva válaszolt Németh Imre földművelődésügyi miniszter. A tárcavezető kitért rá: Magyarországon évente 5-6 ezer hektár termőterületen, a megtermelt mintegy 50-60 ezer tonna nyers csöves fűszerpaprikából 8-10 ezer tonna őrleményt állítanak elő. Ebből 3,5-4 ezer tonna őrleményt a hazai piacon, mintegy 5 ezer tonna őrleményt export piacainkon (Németország 30 %, Ausztria 20 %, CEFTA országok 18 %, Benelux országok 15 %) értékesítünk. Az import csak elenyésző szerepet játszik, importból (Dél-Afrikai Köztársaság, Szlovákia, Szerbia) csak néhány száz tonna kerül be évente. Az előző adatokból látható, hogy az ágazat exportorientált, a megtermelt termés mintegy 60 %-a kerül kivitelre.
A vám a védelem
A fűszerpaprika őrlemény és féltermék kereskedelméhez sem kiviteli, sem behozatali engedély nem szükséges - derült ki a miniszter válaszából. Az import korlátok között tartására a hatályos vámvédelem (44,2%) eddig elegendőnek bizonyult - áll Németh Imre válaszában. Egy évvel ezelőtt Németh Imre azt írta válaszában, hogy a Kopint-Datorg adatok szerint dél-amerikai, ausztrál fűszerpaprika féltermék, illetve őrlemény behozatalára nem került sor. Több kereskedő ugyanakkor arra hívta fel az Index figyelmét, hogy az esetek jelentős részében az európai országokból érkező, tehát ottani importnak minösülő árú származási helye dél-amerika, más kérdés, hogy ez mennyiben tűnik ki az iratokból.
Csak tavaly 955 tonna import paprika érkezett Magyarországra, ismereteink szerint ezt nem teljes körűen vizsgálták sem aflatoxinra, sem a hasonlóan veszélyes ochratoxinra - jelentette ki jelentette ki az Indexnek még csütörtökön Lakatos Lajos, a magyar piac negyven százalékát, a világ exportjának négy százalékát biztosító Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a dél-európai illetve dél-amerikai országokban termelt fűszernövények biztosan tartalmazzák mindkét anyagot, a kérdés csak az lehet, hogy a Magyarországon az aflatoxinra vonatkozó határmennyiséget elérő, vagy az alatt maradó mértékben.
