Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Szász: Nem kértem politikai védelmet

2003.08.08. 13:36
Nem tudott a PSZÁF a brókerbotrányról, nem kért, de nincs is szüksége politikai védelemre, és csak elírták a dátumot a Pénzügyminisztériumnak írt levélben - közölte Szász Károly, a felügyelet elnöke azon a sajtótájékoztatón, mellyel megtörte önként vállalt hallgatását a brókerügy kipattanása óta. Szerint az első szó a "köszönöm" kellett volna hogy legyen, miután felderítették a sikkasztást.
A Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének elnöke visszautasít minden olyan állítást, mely politikai alapon támadja az intézményt. Szász Károly szerint ilyen volt Gál J. Zoltán azon kijelentése, hogy Kulcsár Attila után ő maga is a Fidesztől kér politikai védelmet. "Nincs szükségem politikai védelemre, nem kérnék, és nem is fogadnék el ilyet" - hangsúlyozta többször is Szász egy sajtótájékoztatón, melyen megtörte a brókerügy kipattanása óta önként vállalt hallgatását.

Kormány: tudott az ügyről

Mint az Index korábban megírta, a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után elmondta, "volt egy olyan állami szervezet, mely az erre megfelelő jogosultságokkal és függetlenséggel rendelkezik, és amely szervezet elnökének egy éve, tényekkel bizonyítható módon, lett volna lehetősége a K&H Banknál kialakult ügyek megakadályozására". Ez pedig nem maradhat következménynek nélkül - közölte Gál J. Zoltán.

Mint kiderült a szóvivő egy pénzügyminisztériumi vizsgálatra hivatkozott, mely szerint a PSZÁF már egy éve tudott arról, hogy az ügy fő gyanúsítottjának, Kulcsár Attilának nem volt megfelelő képesítése. Arról is tudtak már öt éve, hogy létezett egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszer, mely Kulcsár "magánnyilvántartásaként" működött.

Csak elírak egy számot

A PSZÁF elnöke cáfolta ezeket az állításokat. "A képesítésnél csak egy elírás történt a pénzügyi tárcának küldött levélben, 2003 helyett 2002-őt írtunk" - mondta Szász Károly, de ezt nem tartja nagy hibának. "Egyébként nem az lett volna korrekt, ha a másik fél (PM) felhív, és nem ugrik rögtön nekünk, hogy lám, megmondtam?" - kérdezte az elnök.

A másik állítással kapcsolatban Szász elmondta, a felügyeletnek nincsenek eszközei, hogy bűncselekményben nyomozzon. Amint a szervezet tudomására jutottak a kifogásolható ügyek, azonnal az illetékes szervekhez fordultak.

Nem köszönték meg a munkát

"Az első szó a köszönet kellett volna, hogy legyen, miután a PSZÁF kiderítette ezt az ügyet. A vizsgálatban részt vett személyeket is meg kellett volna jutalmazni" - véli a felügyelet elnöke. Ehelyett az volt az első reakció, hogy miért nem előbb derítették ki az ügyeket.

Szász Károly egyébként nem adja fel, 2006-ig a helyén kíván maradni. "Egy év óta igyekeznek eltávolítani. A kancellária egyik államtitkára egy éve gyűjt rólam adatokat, cselekvési tervet készít az eltávolításomra, ami a legsötétebb ötvenes éveket idézi" - utalt azokra az iratokra, melyek Keller László közpénzügyi államtitkár irodájából kerültek ki, és melyekből a néhány hete hírhedté vált "titkos jelentés" készült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.