Orsolya
7 °C
10 °C

Egy kisebb szja-csökkentés mégis lesz?

2003.08.04. 08:29
Nyolcvan-száz milliárd forint pluszforrást "keres" a Pénzügyminisztérium a jövő évi büdzsében. A szocialistákkal folytatott eddigi tárgyalások alapján úgy kalkulálnak, hogy jövőre a két alsó szja-kulcs csökkenne egy-egy százalékkal. A koalíciós tárgyalások a héten kezdődhetnek.
A szocialisták felkérésére a PM-ben állítólag már egy "megelőlegezett kompromisszum" jegyében folynak a számítások. Eszerint az idei sávhatárok mellett a két alsó kulcsot csökkentenék egy-egy százalékkal.

Egy-egy százalékpontos mérséklés

Ezt azt jelenti, hogy a 650 ezer forintos jövedelemig a jelenlegi 20 helyett 19, míg 1,35 millió forintig 30 helyett 29 százalék adót kellene fizetni. Eredetileg a felső és alsó sávban két-két, a középsőben négy százalékpont lett volna a csökkenés, és emelkedtek volna a sávhatárok is. Ez a verzió - szemben az elfogadott adótábla bevezetésének 112,5 milliárd forintos költségével - mintegy 20 milliárd forintba kerülne.

Emlékezetes, hogy korábban felmerült olyan elvi kompromisszumos lehetőség is, mely szerint mindhárom kulcs csökkenne 1-1 százalékkal. Ennek negyven-ötvenmilliárd forintos költségét azonban a PM vállalhatatlannak tartja.

Védhetetlen kommunikációs hiba

A szocialista pártban védhetetlen kommunikációs hibának tartják, hogy a pénzügyi tárca a kormánydöntést, illetve a politikai megállapodásokat megelőzően látszólag eldöntött kérdésként hozott nyilvánosságra elképzeléseket. Ilyen volt egyebek között a nyugdíjasok 53. heti járandósága kifizetésének időzítése, vagy a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmények ügye.

"Fekete pontot kaphat káderlapjára" László Csaba pénzügyminiszter - fogalmazott a Világgazdaságnak egy vezető szocialista politikus. Azóta az MSZP volt kénytelen - állítják a pártban - a PM bejelentéseit a lakosság felé "nem eszik olyan forrón a kását" alapon, más szociális juttatásokat kedvező üzenetként közvetítve korrigálni.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatos koalíciós vita egyébként nem érte váratlanul egyik koalíciós pártot sem. Az már több mint egy hónappal ezelőtt, az első előzetes egyeztetéseken kiderült, hogy a kérdésben nincs konszenzus. A PM-ben és az MSZP-ben egyaránt úgy látják, a többször módosított, ám immáron végleges tervnek mondott jövő évi 3,8 százalékos költségvetési hiány mellett képtelenség a törvényben foglalt adócsökkentés végrehajtása.

Még százmilliárdot keresnek

Úgy tudni, az esetleges minimális szja-csökkentést is beleértve, összesen 80-100 milliárd forintos pluszforrást "keresnek" a Pénzügyminisztériumban. Ennek további tételei: az idén plusz egy-, jövőre plusz kétheti nyugdíjak fedezete, ami mintegy 35 milliárd forintot feltételez, valamint a lakáshitelek adókedvezményének egy még meg nem határozott körben való fenntartása, amely 20-30 milliárd forintot jelentene. Ezek a számok már a PM és a szocialisták között folytatott egyeztetések eredményeként "keringenek" az MSZP-ben.

Az SZDSZ szabadságon

Az egyeztetésekben eddig semmilyen módon nem vett részt az SZDSZ: a liberális párt elnöke és a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár ráadásul a múlt héten egyaránt szabadságon volt. Részben ennek tudják be a szabad demokraták egyes politikusai által kommunikációs hibának minősített "kiszólásokat": míg a központi, az ügyvivő testület egésze által egyhangúlag támogatott stratégia szerint az SZDSZ nem keres forrásokat, és evidenciaként kezeli a tavaly elfogadott 2004-es adótábla bevezetését, addig több politikusa már a tv-üzembentartási díjak, illetve egyes szociális juttatások átalakításával "talált vagy 40 milliárd forintot". Persze más kérdés, hogy ezek közül a javaslatok közül egy sem elfogadható a szocialisták számára.

A héten megkezdődhetnek az első koalíciós egyeztetések, bár a megbeszélés időpontja nagyban függ attól is, milyen "állapotú" büdzsétervezet áll majd rendelkezésre. A kérdés súlyánál fogva mindkét oldalon biztosra veszik, hogy a szakértői szint mellett sor kerül a pártelnökök akár a miniszterelnökkel együtt folytatott tanácskozására is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.