Megnyirbálta az EP a bankárok juttatásait

2010.07.08. 09:27
Az Európai Parlament szerdán megszavazta a bankok bónuszfizetési gyakorlatát korlátozó és tőkeellátottságát szigorító jogszabály-tervezeteket. Eszerint nem lehet kizárólag készpénzben fizetni a bónuszokat, és 40-60 százalékukat csak három év elteltével lehetne átadni a bankároknak. Az ezen idő alatt esetlegesen elszenvedett veszteségek pedig csökkenthetnék a jutalmak összegét. Az összes bónusz legalább felét kitevő összeget a bank finanszírozási problémái esetén elsőként lehetne felhasználni - tudósított Brüsszelből a BruxInfo.

A bónuszukat a fizetés bizonyos százalékában kell maximalizálni a parlamenti szavazás szerint. A szabályozás a bónuszszerű nyugdíjakra is kiterjed. Az államok által kisegített bankokra különleges előírások vonatkoznak majd. A jogszabály az ő esetükben korlátozza a bónuszkifizetést, az igazgatóknak pedig csak megfelelően indokolt esetben lehet majd pluszjuttatást adni.

Az EP által megszavazott másik jogszabály szigorúbb tőkekövetelményeket ír elő a bankok számára a piaci műveletek kockázatainak megfelelő biztosítása érdekében. Tanulmányok szerint a szabályok hatályba lépését követően a bankok a mostanihoz képest háromszor-négyszer több tőketartalékkal fognak rendelkezni.

A Tanács várhatóan július 13-án hagyja jóvá az EP által most megszavazott szövegeket. A bónuszokra vonatkozó szabályok 2011 januárjában, a tőkekövetelményekre vonatkozók pedig 2011 végéig léphetnek hatályba.

Michel Barnier illetékes biztos a szavazást követően úgy nyilatkozott, hogy a döntés megmutatta: a bankok számára nincs visszatérés a válság előtti szokásos üzletmenethez. A hitelintézeteknek radikálisan változtatniuk kell gyakorlatukon és a válsághoz vezető, túlzott kockázatvállaláson alapuló mentalitásukon. A magasabb tőkekövetelmények Barnier szerint biztosítani fogják, hogy a bankoknak több tőkéjük legyen a kockázatok fedezetére, s így a szektor egésze jobban ellen fog tudni állnia a piaci sokkoknak.

Sharon Bowles, az EP gazdasági bizottságának elnöke szerint a parlamenti döntés még időben született meg ahhoz, hogy befolyásolja az idei bónusz kifizetését a bankoknál. A brit liberális képviselő úgy látja, a megszavazott szabályok megakadályozzák, hogy egyes bankárok teljesítményüktől teljesen függetlenül hatalmas bónuszokat vághassanak zsebre.

Arlene McCarthy brit szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP korábban nem látott gyorsasággal nyirbálta meg a bankárok juttatásait. Szerinte a hitelintézetek alkalmazottainak javadalmazása során "mindenek előtt" az adott hitelintézet stabilitását kell szem előtt tartani. Azt is aláhúzta, hogy a bankárok hiába állították, tanultak a válságból, a valóságban még emelték is juttatásaik mérlegfőösszeghez viszonyított arányát. "Amikor a kormányzatok visszafogják a költségvetést és az emberek a csökkentett szolgáltatások és támogatások miatt szenvednek, nem fogadhatunk el olyan banki kultúrát, amely a fizetések és egyéb juttatások rendszerét a fenntarthatóság fölé helyezi" - mondta McCarthy.