Miklós
-7 °C
2 °C

Az ENSZ felügyelné a multikat?

2003.08.14. 13:23
Az ENSZ emberi jogi bizottságának javaslattervezete szerint a jövőben a világszervezet ugyanúgy járhatna el a multinacionális vállalatokkal szemben, ahogy ezt eddig államokkal szemben tette.
A testület egyik albizottságánál készült javaslat alapján az emberi jogokat, környezetvédelmi előírásokat, munkavédelmi szabályokat megsértő nagyvállalatok komoly szankciókra számíthatnának, közölte a Financial Times. A szervezet rendszeresen ellenőrizné és értékelné a cégek teljesítményét. Az elképzelés szerint az emberi jogi bizottság felállítana egy szakértői csoportot, amely folyamatosan az érintett vállalatokat figyelné.

A cégek tiltakoznak

A javaslattal, illetve a szankciókról szóló passzussal kapcsolatban már tiltakozott a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara. A vállalatokat képviselő szervezet szerint a cégek által önkéntesen vállalt előírások elejét tudják venni minden szabálytalanságnak.

A civilszervezetek örülnek

Több civilszervezet, így az Amnesty International és a Human Rights Watch is üdvözölte az ötletet. Arvind Ganesan, a Human Rights Watch programigazgatója szerint a szervezetek régóta várnak arra, hogy nemzetközileg elfogadott, minden vállalatra vonatkozó, kötelező erejű előírások szülessenek.

Az albizottság felkér minden érintettet, hogy jelentse, ha egy nagyvállalatnál ilyen szabálysértést tapasztal, és megkérte a cégeket is, hogy értékeljék a javaslatot. A tervezetet az emberi jogi bizottságnak is el kell fogadnia, ahol ötvenhárom ország képviselői szavaznak majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.