Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogvédők: a Nike és az Adidas kizsákmányol

2002.03.07. 16:02
Az Oxfam Community Aid Abroad ausztrál jogvédő szervezet legfrissebb jelentése szerint a Nike és az Adidas indonéziai beszállítóinál továbbra is embertelen körülmények között dolgoznak a munkások - közölte a BBC. Az Adidas már visszautasította a vádakat, de az Oxfam az érintett termékek bojkottjára szólít fel.
Az Oxfam és más emberjogi szervezetek az utóbbi években több jelentést is kiadtak a sportszergyártók munkásainak durva kizsákmányolásáról. Egy tavaly februári jelentés szerint a dolgozókat többször szexuálisan molesztálták, szóbeli és fizikai támadásnak voltak kitéve, túlóráztatták őket, és rendes egészségügyi ellátást sem kaptak

Változást ígértek

A Nike akkor megígérte, hogy változtat a munkakörülményeken. A vezetőknek felkészítő tréningeken kell részt venniük, törvényben foglalt jogaikról és kötelességeikről pedig pontos tájékoztatást adnak a munkásoknak és a vezetőknek egyaránt. Az egészségügyi problémák vizsgálatára független megfigyelőket kérnek majd fel.

Bojkottfelhívás

Az Oxfam most arról akart meggyőződni, történt-e valamilyen előrelépés az ügyben. Az idei jelentés szerint a munkások körülményei nem változtak, a napi kereset alig éri el a két dollárt (550 forint), a szakszervezeti tagokat megfélemlítik, a gépek rengeteg sérülést okoznak. A szervezet a fogyasztókat is figyelmezteti: ne vásároljanak olyan terméket, amiről nem tudják, milyen körülmények között készült.

Az Adidas visszautasít

Az Adidas szóvivője már visszautasította a jelentésben foglalt vádakat. Mint mondta, a fizetéseket már megemelték, a szakszervezeteket pedig arra buzdítják, hogy vegyenek részt intenzívebben a gyárak életében.