Miklós
-7 °C
2 °C

A Microsoft 750 millió dollárt fizet az AOL-nak

2003.05.30. 12:33
Az AOL versenyellenes magatartással vádolta a szoftveróriást. A Microsoft most peren kívül fizet.
A Netscape Communications, illetve anyavállalata, az AOL Time Warner 2002 januárjában csatlakozott a Microsoft ellen beadott trösztellenes keresethez. A felperes azt állította, hogy a szoftvercég törvény- és versenyellenes módszerekkel biztosította az Explorer böngésző piaci dominanciáját, ami miatt óriási károk érték a Netscape-et.

A vád szerint a Microsoft például szabálytalan egyezségeket kötött számítógépgyártókkal és más cégekkel, hogy riválisát kiszorítsa a piacról. Az AOL kártérítést követelt, és szerette volna, ha az anyagiakon túl egyéb retorziókat is foganatosítanának versenytársával szemben.

'Versenytársak maradunk'

A mostani megállapodás keretében a Microsoft 750 millió dollárt fizet, valamint böngésző- és médiatechnológiáját is díjmentesen átadja az AOL-nak, közölte a Financial Times. A szoftvercég ezen felül további adatokkal látja el riválisát, hogy annak szoftverei hibátlanul futhassanak a Windows operációs rendszereken.

"Továbbra is versenyzünk egymással, de most, hogy ezt az akadályt is elhárítottuk, sok területen együtt is működhetünk" - mondta Bill Gates a megállapodás után. Dick Parsons, az AOL elnök-vezérigazgatója szintén elégedetten nyilatkozott az egyezségről. Mint mondta, a befolyó összeget adósságcsökkentésre fordítják - a cég adósságállománya március végén 26,3 milliárd dollár volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.