Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Brüsszeli vizsgálat indul a Ryanair ellen

2002.12.11. 11:55
Az EU Bizottsága azért indít vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy az olcsó jegyeiről ismert légitársaság törvénytelen állami támogatások segítségével tudta alacsonyan tartani árait.
A Bizottság illetékesei szerint a légitársaság törvénytelen kedvezményeket kapott a belgiumi Charleroi repülőtértől, illetve a vallon régió kormányzatától. Ha gyanújuk beigazolódik, a Ryanairnek vissza kell fizetnie a jogtalanul szerzett összeget.

Nem csak a Ryanairt gyanúsítják

Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa közölte: a Bizottság szeretné elérni, ha a tagállamok jobban figyelnének a támogatások odaítélésénél, ugyanakkor szó sincs arról, hogy támadást indítanának az olcsó légitársaságok ellen. A biztos hozzátette: hasonló okokból egy spanyol regionális légitársaság ellen is vizsgálat indul.

O'Leary nem tart a vizsgálattól

Michael O'Leary, a forgalmát és nyereségét folyamatosan növelő Ryanair vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban közölte: a légitársaság ugyanolyan feltételekkel szerződött a reptérrel, mint bármely más társaság, és semmilyen külön támogatásban nem részesült. A vezérigazgató szerint a vizsgálatnak semmilyen hatása nem lesz a cégre.

Ellenezte az állami szubvenciót

O'Leary korábban többször kikelt a légitársaságok állami támogatása ellen. Tavaly szeptemberben, mikor több cég fordult országa kormányához segítségért, a Ryanair és a szintén olcsó jegyekkel operáló Easyjet is kijelentette: nem örülnének, ha a társaságok állami támogatást kapnának - jobb megoldás lenne, ha minden cég csökkentené árait és így növelné forgalmát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.