Vilma
-8 °C
3 °C

Zsidósága miatt támadták Blair fiának barátnőjét

2005.04.17. 20:26
Saját elmondása szerint a brit kormányfő idősebbik fiának, Euan Blairnek a barátnőjét, Lucian Bergert zsidó származása miatt érték atrocitások az egyetem. A 23 éves lány éles szavakkal bírálta "a baloldalon éledő antiszemitizmust".

A zsidó származása miatt őt ért súlyos atrocitásokról számolt be a brit kormányfő legidősebb fiának barátnője, akit szavai szerint az országos egyetemi diákszövetségben (NUS) betöltött vezető posztjáról is kiszorítottak.

#alt#
Luciana Berger (Forrás: Telegraph)
A 23 éves Luciana Berger, a londoni Birkbeck College politikatudományi hallgatója, aki a brit sajtó szerint néhány hónapja jár Euan Blairrel, Tony Blair miniszterelnök fiával, több hétvégi brit lapban szinte egy időben megjelent nyilatkozataiban elmondta: azután kényszerült távozni a múlt héten az NUS végrehajtó bizottságából, hogy súlyos rasszista inzultusoknak volt kitéve a szervezet rendezvényein.

Berger, egy jómódú észak-londoni zsidó család gyermeke, az NUS volt antirasszista és antifasiszta kampányszervezője a The Sunday Timesnak, a The Sunday Telegraphnak és az Evening Standardnek felfedte: diáktársai egyes felszólalásai után leköpdösték, email-üzenetekben "koszos cionista disznónak" nevezték.

A diákszövetség vezetése Luciana Berger elmondása szerint hallgatott, amikor egy rendezvényen "racionális cselekedetnek" nevezték zsinagógák felégetését, de a húr akkor pattant el benne, amikor egy NUS-konferencián "Emberfajta-e a zsidó?" címmel terjesztett irodalmat talált.

Luciana Berger, a munkáspárti kormányfő fiának barátnője "a baloldalon éledő antiszemitizmust" is éles szavakkal bírálta, és helytelennek nevezte a Labour egyik - azóta ejtett - választási plakátját is, amelyen az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje, Michael Howard - köztudottan kelet-európai zsidó holokauszt menekültek leszármazottja -, illetve ugyancsak zsidó pénzügyminiszter-jelöltje, Oliver Letwin szárnyas disznóként látható.

Ez egyenes utalás akart lenni a lehetetlen dolgokat jelölő "majd ha a disznók repülni fognak" (when pigs might fly) angol kifejezésre, illetve arra, hogy a toryk választási programjában szereplő gazdasági adatok a Munkáspárt szerint majd akkor lesznek helytállóak, ha ez a lehetetlenség bekövetkezik.

Danny Stone, a brit zsidó diákszövetség kampányigazgatója szerint a brit egyetemi oktatók is mind többször konfrontálódnak zsidó diákjaikkal. Stone a The Sunday Timesnak elmondta: több egyetemen is rendre előfordul, hogy zsidó hallgatók nem kapnak felmentést a szombatra - a zsidó vallás heti pihenőnapjára - beütemezett vizsgák alól. Egy oktató állítólag azzal utasított el egy ilyen kérvényt, hogy "ha akar, bárki kitalálhat mindenféle ostoba vallást".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.