Vilma
-8 °C
3 °C

Jessica Lynch is cáfolja saját hősi tetteit

2003.11.08. 14:53
Jessica Lynch kritizálta az amerikai hadsereget, amiért eltúlozta tetteinek és kiszabadításának hősiességét az ABC News műsorvezetőjének, írja a Drudge Report.
A lap információi szerint Lynch elmondta, kifejezetten zavarta, hogy hamis képet állított be róla a hadsereg: "Arra használtak fel, hogy szimbolizáljam ezt az egészet." - válaszolt Lynch.

Zavarják a valótlan történetek

Jessica Lynch
"Kifejezetten zavar, hogy mindenféle történetek keringnek rólam, hogy hős lettem - folytatta Lynch - pedig csak én tudhatom az igazságot, négy társam már nem lehet itt, hogy elmondja."

Megmentéséről beszélve, az akciót nem tartotta olyan veszélyes küldetésnek, mint ahogyan azt a hadsereg bemutatta.

Jessica Lynchet sikeres mentőakció akcióval szabadították az amerikai tengerészgyalogosok Dél-Irakban. A március 23-án fogságba esett 19 éves közlegényt Nászírija egyik kórházából szabadították ki. A történetet hamar a hősies háború szimbolumává alakította a háborúpárti politika és sajtó.

Egy riportfilm cáfolt először

A Jessica Lynch állítólagos hőstetteivel és bravúros kimentésével dicsekedő híradásokat elsőként, május végén a BBC egyik dokumentumfilmje kérdőjelezte meg.

A filmben többek között arról számoltak be, hogy a Násziríja melletti kórházban valójában nem is voltak iraki fegyveresek, ezért a felmentő csapatok vaktölténnyel lövöldöztek a bevetésről készült videó felvételen.

Pentagon: a média hibája

A Pentagon cáfolt, és a médiára kente az ügy eltúlozását: Barry Whitman szóvivő szerint a túszmentésről megjelent, találgatásokon alapuló lapjelentések valóban zavart okozhattak. A Washington Post hosszú, színes riportban számolt be Lynch hőstetteiről. A lányt megszúrták, meglőtték, de két tárat ő is beleeresztett az ellenségbe.

"A Pentagon azonban soha nem számolt be részletesen arról, mi történt Lynchcsel, mert nem is tudjuk pontosan" - nyilatkozta Whitman a BBC-nek. Jessica Lynch azért nem számolt be maga a történtekről, mert amnéziás lett a történtek után, bár erről is megjelentek ellentétes információk.

Vizsgálat indult

A védelmi minisztérium ezután kivizsgálást indított, ahol megállapították a Nasziríjánál eltévedt konvoj katonája, a tizenkilenc éves lány aligha harcolhatott, mivel egy karambolban már az elején megsérült.

Később az elkészült jelentés is megerősítette: Lynch még a katonai Humveeben sérült meg, amikor egy gránáttámadás után járműroncsba ütköztek a csatát megelőzően. Bár a közlegény életét a gondos iraki orvosok mentették meg, több menekülés közben fogságba került társát, kivégezték.

Feleség lesz

Jessica Lynch életét azóta is követi a média. Súlyos sérüléseiből már felépült, és jelenleg éppen férjhez menni készül. Emlékezetét is visszanyerte, élményeiről írott könyve még novemberben megjelenik Amerikában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.