Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Jessica Lynch mégsem amnéziás?

2003.05.30. 14:38
Nem beszélnek Jessica Lynch szülei lányuk kalandjairól, amelyek részleteit a BBC és az AP szerint a Pentagon drámaian eltúlozta. Az iraki fogságból kiszabadult lány apja szerint a családnak most nem a politikával kell foglalkoznia.
"A háború körüli politizálás egyáltalán nem foglalkoztat minket, nekünk Jessica a fontos" - mondta Lynchék családi barátja, egy serifhelyettes az AP tudósítójának.

Médiashow volt csupán?

Másfél hete a BBC dokumentumfilmje arról számolt be, hogy a hadsereg alaposan kiszínezte Lynch kalandjait, az akciót túlzó állításokkal és látványos helyszíni felvételekkel hozta nyilvánosságra.

Valójában azonban nem is volt szükség harcra, állítja a brit hírcsatorna, a katonák vaktölténnyel lövöldöztek a násziríjai kórházban. A BBC értesüléseit később az AP amerikai hírügynökség is megerősítette, a szemtanúk nem számoltak be iraki ellenállásról.

Pentagon-vizsgálat indult

Az ügyben a Pentagon belső vizsgálatot indított, amely a napokban lezárul, de kiszivárogtatott információk szerint már annyit lehet tudni, Lynch valószínűleg nem vehetett részt a harcban, mivel súlyosan megsebesült a rajtaütés során. A Pentagon verziójában Lynch az utolsó golyóig harcolt.

A BBC-nek nyilatkozó iraki orvosok tagadták, hogy Lynchet kínozták volna és hogy lőtt és szúrt sebe is lett volna. Állításuk szerint a háborús körülmények közepette is a lehető legjobb ellátást biztosították a hadifogolynak.

A memóriája az apja szerint rendben van

"Nem a mi feladatunk nyilatkozni a történtekről, folyamatban lévő vizsgálatról van szó - hárította el az újságírói kérdéseket nyugat-virginiai otthonában Lynch apja, Greg Lynch, majd hozzátette - senki nem tiltotta meg, hogy nyilatkozzunk, de a fő gondunk most az, hogy Jessica meggyógyuljon."

A lassanként felépülő Jessica a hivatalos álláspont szerint egyáltalán nem emlékezik a történtekre, mivel amnéziája van, ezért ő nem tud beszámolni a történtekről. Ugyanakkor a CNN-nek válaszoló apa a lány emlékezőképességét firtató kérdésre annyit mondott, az ugyanolyan jó, mint mikor otthon volt.