Klaudia
-3 °C
3 °C

Autóbalesetben sérült meg Jessica Lynch

2003.07.09. 11:37
Minden kicsit másképp történt Jessica Lynchcsel. Az iraki háború leghíresebb hadifoglya a hadsereg vizsgálata szerint nem vívott tűzharcot az irakiakkal, a kórházban nem kínozták. Az örvezető autóbalesetben szenvedett "horrorisztikus" sérüléseket, életét csak az irakiak gondoskodása mentette meg.
Autóbalesetben, nem tűzharcban szenvedett súlyos sérüléseket Jessica Lynch - jelentette a Washington Times. A napilap értesülései szerint az amerikai hadsereg csütörtökön hozza nyilvánosságra jelentését arról, hogyan esett az iraki háború leghíresebb hadifoglya rabságba.

A 19 éves őrvezető március 23-án esett fogságban Násziríjánál, miután alakulatán, az 507-es karbantartó századon rajtaütöttek az irakiak. Lynchet április 1-én szabadították ki a hadsereg különleges alakulatai a násziríjai kórházból.

Nem lőtt, nem kínozták

Az első jelentések szerint az örvezető lőtt sebeket szerzett, és még le is szúrták. Beszámlók szerint a kórházban kínozták is. A Washington Post helyszíni riportja szerint Lynch két tárat is kilőtt a támadókra.

A riportot később a Post hosszú tényfeltáró cikkben pontosította - írja a Washington Times. A csütörtökön nyilvánosságra kerülő jelentés a többi állítást is cáfolja.

Taktikai visszavonulás

A Times értesülései szerint a jelentés megállapította, Lynch autóbalesetben szenvedte el "horrorisztikus sérüléseit". Az örvezető barátnőjével, a 23 éves Lori Ann Piestewával haladt Humvee terepjárójában. Amikor az alakulat tűzharcba került, megpróbáltak az ellenkező irányba "kitörni", azaz elmenekülni a helyszínről.

Járművüket eközben rakétagránát találta el. A közel hetven kilométeres sebességgel haladó jármű irányíthatatlanná vált, és egy, az út szélén lerobbant szállítójárműbe csapódott.

Bár a korábbi jelentések szerint Piestewát az irakiak kivégezték, a vizsgálat megállapításai szerint az autóbalesetben szerzett sérüléseibe halt bele a kórházban.

A kínzásokról szóló beszámolókkal szemben a vizsgálat megállapításai szerint Lynch életét csak az iraki kórházi személyzet gondos ápolása mentette meg - írja a Washington Times.

Fejlövés, képekben

A rajtaütésben egyébként 11 amerikai katona vesztette életét, hatan estek fogságba. A harcokról készült iraki televíziós felvételeken fejlövésbe belehalt amerikaiakat mutattak, a hadsereg ez alapján feltételezte, hogy a katonákat kivégezték.