Az USA irányítaná Haitit

2010.01.21. 10:33 Módosítva: 2010.01.21. 10:33
Több mint egy héttel a haiti katasztrófát követően kezd világossá válni, hogy valakinek vezetnie kell a segélyakciót. A haiti kormány a működésképtelenség határán, az ENSZ és az USA között pedig tisztázatlan a felelősségmegosztás. Bár nemzetközi jogi szempontból aggályos lehet, az amerikaiak tűnnek kézenfekvő megoldásnak.

A BBC-nek nyilatkozó segélyszervezeti képviselők elmondták, munkájukat kifejezetten megnehezíti a három koordináló szervezet közötti felelősség megosztás hiánya, eddig már több száz ember életébe kerülhetett, hogy nem tudni pontosan kinek mire van tényleges felhatalmazása.

A repülőtér az amerikaiaké, város többi részén elvileg az ENSZ koordinálja a munkálatokat. Időközben mindketten figyelnek arra, hogy úgy tűnjön, az irányítás a haiti kormány kezében van, a helyi politikusok erejéből azonban leginkább csak protokoll feladatokra futja.

A legvalószínűbb forgatókönyv a jelenlegi helyzetben az, hogy rövid, illetve középtávon az USA lesz a főszereplő a mentésben és a károk rendezésében. Közel vannak, rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, és elég határozottak Miközben a világ minden részéről érkező segélycsapatok lassan kivonulnak, az amerikai csapatok létszámát 16000 főre emelik.

Persze nem mindenki támogatja feltétel nélkül Washington erőteljes beavatkozását. Hugo Chavez venezuelai elnök és a francia kormány már megvádolta Amerikát azzal, hogy el akarja foglalni Haitit.

Ha nem az USA, akkor az ENSZ, és bár az amerikai csapatok működését is kritizálták a helyszínen dolgozó segélyszervezetek - a repülőtéren nem engedtek leszállni több fontos segélyszállítmányt szállító gépet - a kéksisakosokat határozatlanságuk miatt többségük nem tartja alkalmasnak az akció irányítására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport