Berlusconi ellen tüntettek a tavalyi földrengés áldozatai

2010.07.07. 19:36
Összecsaptak a rendőrséggel a tavalyi olaszországi földrengés károsultjai, akik Rómában Silvio Berlusconi otthonánál próbáltak tüntetni, hogy több állami segélyt követeljenek az újjáépítéshez a miniszterelnöktől.

A tavaly április elején történt földmozgás központja a közép-olaszországi Abruzzo régióban volt, és 289 halálos áldozatot követelt, L'Aquila városát pedig teljesen romba döntötte.

A L'Aquilából Rómába érkező mintegy ötezer tüntető megbénította az olasz főváros központját, ketten pedig könnyebben megsérültek, amikor a rendőrök megpróbálták feltartóztatni a feldühödött tömeget.

Dübörgött a sikerpropaganda

A tüntetés komoly presztízsveszteség Berlusconinak, aki több ízben úgy méltatta a földrengés után a katasztrófa enyhítésére tett válaszlépéseit, mint kormányzása elmúlt két évének legnagyobb sikerét. Az olasz miniszterelnök televíziós szereplései alkalmával gyakran azzal kérkedett, hogy a romba dőlt város területén rekordsebességgel épülnek fel az új házak.

"Szégyelld magad!" - kiabálták Berlusconi rezidenciája előtt a tüntetők.

L'Aquila lakói azt sérelmezik, hogy rendkívül lassan zajlanak a középkori város helyreállítási munkálatai, továbbá arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a földrengés áldozataira vonatkozó adómentességet, amely az eredeti tervek szerint decembertől szűnik meg.

A katasztrófa sújtotta település polgárai szerint a kormány a kezdeti, nagy hírveréssel járó kezdeményezései után sokakat magára hagyott, mondván: elfogytak az újjáépítési munkálatokra elkülönített pénzek.

A meghirdetett "házprojekt" sokak szerint egy vicc: csak néhányan jutottak új otthonhoz, a többség pedig még mindig ugyanabban a helyzetben van, mint volt, és nincs terv a város történelmi központjának újjáépítésére sem. "L'Aquila egy halott város, rólunk pedig megfeledkeztek" - panaszkodott az egyik tüntető.

A megszorításoktól is tartanak

Félelemmel tölti el a földrengés károsultjait a kormány által tervezett, az államháztartási hiány csökkentését célzó megszorító csomag bevezetése is, amely lefaragna a régióknak szánt közpénzekből.

"Mi elvesztettük mindenünket, és közben még át is vertek minket" - sajnálkozott az egyik tüntető.

A demonstrálók városuk polgármestere, Massimo Cialente vezetésével az olasz képviselőház épülete előtt is megjelentek.

"Azért jöttünk ide, hogy közösen segítséget kérjünk, ehhez képest szétverik a tüntetésünket" - mondta a l'aquilai városvezető.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Pierluigi Bersani találkozott a tüntetőkkel a velük vállalt szolidaritás jeleként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport