Miklós
-7 °C
2 °C

A halott Zarkavit élteti bin Laden

2006.06.30. 13:44
Bár tavaly megfedték a "mudzsahedek imázsát" romboló merényletei miatt, az al-Kaida alvezére után bin Laden is példaként állította a terroristák elé Abu Muszab az-Zarkavit. Bin Laden szerint költeményeket zengenek majd a "dzsihád oroszlánjáról".

A "dzsihád oroszlánjának" nevezte legújabb, a napokban nyilvánosságra került viedóüzenetében a nemrég meggyilkolt Abu Muszab az-Zarkavit Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére, jelentette az AP. A 19 perces videóüzenet hitelességét független források még nem erősítették meg.

Az mindenesetre gyanút ébresztő, hogy a videóüözenetben bin Ladenről és Zarkaviról is csak fénykép látható. A terroristavezérről az utolsó hiteles videófelvétel 2004 októberében került nyilvánosságra, idén három hangkazettát adott ki csupán.

"Iszlám népünket meglepte, hogy lovagját, a dzihád oroszlánját, az elszántság és az akarat emberét, Abu Muszab az-Zarkavit egy szégyenletes amerikai rajtaütés során megölték" - mondta a kazettán bin Laden. A terroristavezér mártírként beszélt a lefejezős terroristáról, aki "a nagy iszlám nemzet szimbóluma, akit versekben és históriákban, titokban és nyíltan fognak dicsőíteni a mudzsahedek".

A mitikus figurának szánt Zarkaviról hasonló hangnemben nyilatkozott egy hete bin Laden alvezére, az egyiptomi Ajman az-Zavahri is.

Pedig Zarkavi, bár felesküdött bin Ladenre, többször összetűzésbe került az al-Kaida vezérkarával. 2005 tavaszán Zavahri levélben kritizálta az iraki terroristát a síita szent helyek és a civilek elleni támadások miatt, amik szerinte ártottak a "mudzsahedek imázsának". Zarkavi ennek ellenére tovább támadta a síiták szent helyeit, célja a felekezeti háború kirobbantása volt. És elnézve Irakot, ez sikerült is neki. A szamarai Arany Mecset felrobbantása óta gyakorlatilag polgárháborús helyzet van az országban.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.