Dömötör
12 °C
14 °C

Blair tudta, hogy Irak nem veszélyes

2003.08.19. 11:24
Irak nem jelent közvetlen fenyegetést - írta meg miniszterelnökének Blair kabinetfőnöke. Az általában háttérbe húzódó Jonathan Powell hétfőn nyilvánosságra került leveleiben azt is egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy Huszein újraindította tömegpusztítófegyver-programját.
Míg a múlt héten a BBC-t hozták kellemetlen helyzetbe a közszolgálati adó belső levelezéséből kiszivárgott üzenetek, most a kormányra nézve kínos emailek kerültek a David Kelly öngyilkosságát vizsgáló független bizottság meghallgatásainak középpontjába. A Lord Hutton vezette testület hétfőn Blair legszűkebb tanácsadói körének tagjait hallgatta meg.

Blairnek tudnia kellett

Bár az igazi izgalmakat a brit sajtó Allister Campbell kommunikációs főtanácsadójának - többek, köztük Kelly szerint is az iraki fegyverdosszié feltupírozójának - keddi meghallgatásától várta, már a hétfői nap váratlan fordulatot hozott.

Jonathan Powell, a miniszterelnöki hivatal általában háttérbe húzódó kabinetfőnökének meghallgatásán kiderült, hogy Powell már 2002 szeptember 17-én emailben figyelmeztette főnökét: Irak nem jelent közvetlen fenyegetést.

Fegyverprogram márpedig volt

"Kellően egyértelművé kell tennünk a fegyverdosszié nyilvánosságra hozatala előtt, hogy nem állítjuk, hogy Irak közvetlen fenyegetést jelentene" - áll az üzenetben. Mint írta a meggyőzhetők számára elég bizonyíték áll rendelkezésre.

Az iraki tömegpusztítófegyver-program "aktív, részletes, növekvőben van. Működik" - idézi Powell levelét a Guardian.

Olvasmányos újraírás

A napilap szerint a tény, hogy Blair legközelebbi munkatársa tudott a közvetlen fenyegetés hiányáról, elég bizonyíték arra, hogy a kormányfőnek is tudnia kellett erről.

Erre utal az is, hogy a Campbell válaszában a fegyverdosszié "átstrukturálását" javasolta, "TB - a Guardian megjegyzése szerint Tony Blair - ajánlásai szerint". Powell válaszában megnyugtatta a kommunikációs főtanácsadót: "TB-nek lesz mit olvasnia" a Washingtonba tartó repülőn.

Azt már a Hutton-bizottság múlt heti vizsgálata megállapította, hogy a fegyverdosszié szövegén - egy érintett kém szavaival - sokat "keményítettek". Előszavába, melyet Tony Blair írt alá, már bekerült az a kizárólag egyetlen forrásból megerősített információ, miszerint Irak akár 45 percen belül képes támadást indítani szövetséges célpontok ellen.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!