Piroska
-10 °C
1 °C

Blix szerint Irak megbízhatatlan

2003.02.24. 10:32
Hiába szolgálna okot a támadásra Irak az ENSZ határozatait megsértő rakétáinak megtartásával, a diktatúra vezetése a hétvégére halasztotta a döntést a kérdésről. Blix fő fegyverzetellenőr megbízhatatlannak tartja Irakot, legalábbis "furcsának" tartja, hogy a jól szervezett diktatúra nem tudja dokumentumokkal igazolni tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítését.
A hétvégére halasztotta a döntést Irak az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud rakéták megsemmisítése ügyében - írja az AP. Hans Blix, a világszervezet fő fegyverzetellenőre március 1-ig adott időt a fegyverek megsemmisítésére. Amennyiben Irak a megengedett 150 kilométeres hatóság kétszeresének megtételére képes rakéták megtartása mellett dönt, egyértelmű okot szolgáltat a katonai csapás megindításához.

Komolyan meg akarják oldani

Kattintson a nagyításhoz! "Komolyan meg akarjuk oldani a kérdést" - jelentette ki vasárnap éjszakai bagdadi sajtótájékoztatóján Haszám Mohamed Amin vezérőrnagy, az irakiak ENSZ-összekötője. Mint mondta, az esetet tanulmányozzák, reményeik szerint az "békésen, más országok, főként az Egyesült Államok beavatkozása nélkül" is megoldható.

Véleménye szerint a fegyverek megsemmisítése gyengítené Irak védelmi képességeit, de nem súlyosan. "A rakéták csak egy részét jelentik védelmi képességeinknek" - mondta.

Az elutasítás háborút jelent

"Ha elutasítják a fegyverek megsemmisítését, akkor a Biztonsági Tanácsnak kell döntenie" - jelentette ki a rakéták megsemmisítéséről Kofi Annan. Az ENSZ főtitkára azonban "nem érti, miért ne semmisítenék meg" a tiltott fegyvereket.

Nem megbízhatóak

Kevésbé bizakodó a fő fegyverzetellenőr. "Természetesen nem megbízhatóak" - kommentálta az irakiak hozzáállását a Time magazin hétfői számában megjelenő interjújában Blix. Mint mondta, a "fegyverzetellenőrzéseket erővel kell megtámogatni".

Nem tudják bizonyítani

Bár sajtótájékoztatóján Amin újra megismételte kormánya állítását, miszerint Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei, a Time-nak nyilatkozó Blix kételkedik ebben. Amin szerint országa megkezdte azoknak a területeknek a feltárását, ahol egyoldalúan megsemmisítette vegyi fegyvereit. "Az ENSZ ellenőrei március 2-án ellenőrzik majd a bizonyítékokat" - mondta.

Blix azonban kételyeinek adott hangot az tömegpusztító fegyverek megsemmisítésével kapcsolatban. A fegyverzetellenőrök vezetője "furcsának" találja, hogy az "arab világ legszervezettebb rezsimje nem tud írásos dokumentumokat felmutatni vegyi fegyverei megsemmisítéséről".

Huszein magabiztos

A rakéták megsemmisítésének elutasításával Irak ugyan kiprovokálhatja a katonai támadást, ennek ellenére Huszein továbbra is magabiztos. "Az amerikaiak elpusztíthatják az épületeket és a berendezéseket, de soha nem alázhatják meg Irakot" - idézi a diktátort a hivatalos iraki hírügynökség. Véleménye szerint az irakiak nem csak országukat, hanem "az egész arab népet és biztonságot" védik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.