Ambrus
-7 °C
3 °C

Berágtak a Berlusconin viccelődő bíróra

2005.01.06. 14:33
Politikai támadást indított az olasz jobboldal a bírói-ügyészi szakszervezet a hatalmat gyakorta bíráló elnöke ellen. Carlo Fucci több kollégájának is elküldte azt a tréfás üzenetet, melyben tíz eurocentes adományokat gyűjtöttek annak az olasz fiatalembernek, aki fotósállványával fejbe dobta Silvio Berlusconi kormányfőt. Berlusconi megbocsátotta a támadást, hívei nem tudják megbocsátani a viccelődést.

Politikai botránnyá dagadt egy sms-ben terjedő vicc Olaszországban. A tréfa kiötlői gyűjtést szerveztek annak a mantovai fiatalembernek, aki szilveszter estéjén a római Navona téren fotósállványával fejbe dobta az éppen arra sétáló Silvio Berlusconi kormányfőt. Az sms tíz eurocentes felajánlást kér, hogy az azóta szabadlábra helyezett férfi új fotósállványt vehessen magának.

A tréfa akkor dagadt botránnyá, amikor az üzenetet Carlo Fucci, a Berlusconi büntetőpereire szabott igazságügyi reformot ellenző bírói-ügyészi szakszervezet vezetője is továbbküldte kollégáinak. Az egyik címzett ugyanis eljuttatta azt egy kormánypárti parlamenti képviselőnek, ezután a kormánypártok rögtön az amúgy is ellenségnek tartott Fucci lemondását kezdték követelni.

Fuccit még az igazságügyi miniszter is magához rendelte, és nem tartotta kielégítőnek magyarázatát. A miniszter jelezte, hogy fenntartja magának a jogot a további lépésekre.

Fucci a La Repubblica csütörtöki számában elismerte, hogy valóban továbbküldte az ominózus SMS-t, akárcsak más szilveszteri tréfás üzenetet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már korábban is elítélte a Berlusconi elleni fotóállványos támadást, s változatlanul ez a véleménye, de ugyanakkor jó tréfának tartotta a "tízcentes gyűjtés" ötletét.

Az olasz baloldal, amely ugyancsak elítélte a Berlusconi elleni támadást, azonnal Fucci védelmére kelt. Egyrészt azt hangsúlyozták, hogy csak a diktatúrák képtelenek tolerálni a humort, másrészt a magántitok kategóriájába tartoznak a mobilos beszélgetések és üzenetek is, így azokat jogsértő nyilvánosságra hozni. Fucci alig egy évvel ezelőtt már az olasz jobboldal támadásainak kereszttüzébe került, mert annak a véleményének adott hangot, hogy az eltervezett igazságügyi reform a bírói hatalom "fasizálódásához" vezethet.

A támadó olasz fiatalember mellesleg telefonon bocsánatot kért és kapott Berlusconitól, aki nem tett feljelentést ellene.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!