Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Berlusconival nem lehet viccelni

2003.11.21. 12:10
Gúnyt űzött Silvio Berlusconiból, ezért elvesztette műsorát Sabina Guzzanti olasz komikus. A sztárparodista új kabarésorozata első részében megjósolta a betiltást. Silvio Berlusconinak maszkírozva a program betiltását követelte.
"Ki állította, hogy engedélyezem ezt a programot?" - kérdezte a Silvio Berlusconinak maszkírozott Sabina Guzzanti komikus RaiOt - Tömegpusztító fegyverek című kabaréműsorában. A népszerű tévésztár szavai proféciának bizonyultak, az első - mellesleg rekordnézettséget hozó - adás után levették a műsorról programját.

Megtalálták a módját

"Csomó időnk maradt még november 16-ig, hogy megtaláljuk a műsor betiltásának módját" - viccelődött a hatrészes kabarésorozat első epizódjában Guzzanti. És valóban, Berlusconi Mediaset nevű médiabirodalma rágalmazási pert indított a műsor ellen, ami miatt a RAI felfüggesztette a hátralévő öt epizód levetítését - írja a BBC.

A döntés nyomán száz ellenzéki parlamenti képviselő nyújtott be petíciót a köztévé vezetéséhez a műsor újbóli sugárzását kérve. Guzzanti ugyanakkor már alternatív megoldást keres. Tervei szerint élőben fogja bemutatni a már megírt epizódokat, ha "talál elég nagy helyet a rengeteg érdeklődő befogadására".

Berlusconi sújthatott le

A BBC tudósítója szerint az olaszok többségének meggyőződése, hogy a műsort személyesen Berlusconi tiltatta le. Talán nem véletlenül gondolják így, erre utalhat Ferdinando Adornato, az olasz törvényhozás kulturális bizottsága kormánypárti elnökének nyilatkozata is. "Személy szerint nagyon élvezem Guzzanti műsorait, de most egy kicsit messzire ment. Nem lehet a szatíra álcája mögé politikai üzeneteket rejteni" - fejtette ki sajátos álláspontját a BBC-nek.

A műsort végső soron letiltó RAI-vezér, Lucia Annunziata ígéretet tett a műsor további epizódjainak felvételére és "későbbi időpontban" történő sugárzására. "Védenünk kell a RAI-t a jövőbeni jogi lépésektől, de nem szeretnénk beleszólni a műsorok tartalmába és szerkesztési szabályaiba" - nyilatkozta a BBC-nek.

Guzzanti műsora nem az első, amit a jelenlegi kormányzat idején felfüggesztettek. Eddig Michele Santoro és Enzo Biagi, két elismert újságíró, és Daniele Luttazzi showman műsorát vették le a RAI programjai közül - írja a BBC.