Piroska
-12 °C
-2 °C

Erőszakos áttelepítések Darfúrban

2004.11.11. 13:01
Egy nappal a szudáni kormány és a lázadók közt megkötött békemegállapodás után erőszakkal telepítették át az EL-Geer-i menekülttábor lakóit egy közeli táborba. Az akció az ENSZ tisztviselőinek és az Afrikai Unió békefenntartóinak szeme láttára ment végbe, a BBC munkatársára gumilövedékkel lőttek.
Szerdáról csütörtökre virradólag a szudáni kormány rendőrsége rajtaütésszerű támadást intézett az El-Geer-i (Darfúr) menekülttábor ellen. Az éjszaka közepén négy, rendőrökkel teli dzsip érkezett a tábor területére, könnygázzal támadtak a menekültekre, ütötték, rugdosták őket. A BBC operatőrére gumitölténnyel lőttek.

A rendőrséget arra utasították, hogy a menekülteket szállítsák át egy néhány kilométerrel távolabbi táborba. Az akció azon a napon történt, amikorra Jan Pronk ENSZ tisztviselő látogatását várták, amiről természetesen tudtak a helyi hatóságok.

A kormány ígérget

Egy nappal korábban, szerdán a szudáni kormány átütő sikerűnek értékelt béke-megállapodást írt alá a lázadókkal. A Nigériában zajló béketárgyalások során a Khartumban ülésező kormány ígéretet tett a darfúri fegyveres harcok beszüntetésére.

Gyorsan távoztak az ENSZ képviselői

Az erőszakos kitelepítések súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius törvényeket, de ebben az esetben a nemzetközi közösségnek nincs lehetősége arra, hogy beavatkozzon. Azon túl, hogy az ENSZ képviselői tehetetlenül szemlélték a rendőri brutalitást, majd saját biztonságuk érdekében elhagyták a helyszínt, az Afrikai Unió egységeinek sem volt se jogcíme a beavatkozásra.

A darfúri krízis során mindezidáig több mint másfélmillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat és tízezrek vesztették életüket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!