Judit
3 °C
6 °C

Bushnak áll a sorsdöntő Florida

2004.11.03. 04:13
A számára legkedvezőbb végkimenetel szerint is nagyon szoros eredményre számíthat Floridában John Kerry. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelöltet támogató államban a szavazatok háromnegyedének összesítése után Bush öt százalékponttal vezet.
A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása után George Bush kétszázhatvanezer szavazattal, öt százalékponttal vezet John Kerry előtt. A 2000-es választásokon sorsdöntő államban az utolsó közvélemény-kutatások már Kerry csekély, de a hibahatáron felüli előnyét mutatták. A pillanatnyi állás szerint azonban Kerrynek nagyon nagy arányú győzelmet kéne aratnia az állam demokrata többségű megyéiben.

Nagyarányú győzelmekkel teheti csak szorosabbá

Ehhez képest az erősen demokrata érzelműnek számító Miami-Dade megyében a szavazatok hatvannégy százalékának összesítése után Kerry 54 százalékon, Bush 46 százalékon áll, a demokrata kihívó előnye harmincnyolcezer szavazat. A legerősebben demokrata Palm Beach megyében a szavazatok negyvennégy százalékának feldolgozása után Kerry hatvan, Bush negyven százalékon áll.

A pillanatnyi trendek szerint, ha Kerry megrázóan jó eredményeket is ér el a demokrata megyékben, a szavazás végkimenetele akkor is csak kevésen múlhat - hasonlóan 2000-hez, amikor Bush a többszöri újraszámlálások után végül 537 szavazattal nyert.

Gore megkérdőjelezte

Négy évvel ezelőtt az amerikai elnökválasztás eredményhirdetését azért kellett elhalasztani, mert patthelyzet alakult ki. A republikánus Bushnak 246, a demokrata Gore-nak 260 elektori szavazata volt (a győzelemhez 271 elektori szavazat kell), a huszonöt floridai elektori szavazatnak kellett döntenie arról, hogy ki legyen az Egyesült Államok huszonötödik elnöke.

Bush 1785 szavazattal múlta felül Gore-t, ezzel megnyerte ugyan a választást, az állam törvényei azonban ilyen szoros eredmény esetén újraszámolást írnak elő. A demokrata jelölt hetekig megkérdőjelezte a floridai végeredményt, bírósági perek sorozata kezdődött az újraszámolásért vagy annak leállításáért.

Az Egyesült Államokban a választások lebonyolítását nem szabályozzák szövetségi törvények, az a tagállamok hatásköre. A tagállamokban így a szövetségi választási iroda ajánlásait figyelembe véve bár, de mégis államonként teljesen eltérő szabályok szerint bonyolítják le a választásokat. A szabályok ráadásul számos lehetőséget is adnak a jogvitákra. A választások előtt készült utolsó felmérések alapján, ha Florida Bush mellé áll, az elnök megtarthatja pozícióját. Ehhez nyernie kell a szintén szorosnak ígérkező Ohióban is, ahol a szavazatok negyedének összegzése alapján szintén Bush vezet, hat százalékponttal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.