Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Az iráni elnök Berlinben

2000.07.10. 14:02
Hétfőn háromnapos látogatásra Berlinbe érkezik Mohammad Khatami, iráni elnök. A látogatás kapcsán megoszlanak a vélemények, az iráni emigráns ellenzékiek tüntetéseket szerveznek, de a német vezetés szerint a szélsőséges iszlám erőkkel szemben támogatni kell a mérsékelt elnököt és híveit.
Mohammad Khatami az első, aki az 1979-es iszlám forradalom óta iráni vezetőként ellátogat Berlinbe
Mohammad Khatami az első, aki az 1979-es iszlám forradalom óta iráni vezetőként ellátogat Berlinbe. A látogatás célja a nyugat-európai-iráni kapcsolatok javítása, illetve a valaha virágzó német-iráni kereskedelmi kapcsolatok újraélesztése.

Khatamit Johannes Rau elnök fogadja a reptéren, majd hétfőn Gerhard Schröder kancellárral, kedden üzleti vezetőkkel, szerdán Weimarban a kulturális élet képviselőivel találkozik.

Nyugat-Európa azután fagyasztotta be kapcsolatait Iránnal, hogy 1997-ben egy német bíróságon beigazolódott, hogy Iránban legfelsőbb szinten döntöttek négy emigráns 1992-es berlini meggyilkolásáról. A kapcsolatok tovább romlottak, miután Helmut Hofler német üzletembert halálra ítélték egy iráni nővel folytatott törvénytelen kapcsolata miatt. Hoflert januárban felmentették és szabadon engedték. Ha ez nem történik meg, a mostani találkozó nem jöhetett volna létre.

Hojjat ol-Eslam val-Moslemin Hajj Seyyed Mohammad Khatami
Khatami 1943-ban született Hajj Ruhollah Khatami Ajatollah fiaként. Teológiát tanult, majd pedagógiából és filozófiából szerzett diplomát. Az egyetem után parlamenti képviselő és a Keyhan kormánypárti lap szerkesztője lett. 1982-ben kulturális és ,,iszlám-ügyi" miniszter, de pár évvel később le kellett mondania, mivel nem volt elég szigorú, mikor könyvek, filmek és újságok betiltásáról kellett döntenie. Ezek után a Nemzeti Könyvtár igazgatója, tanár és elnöki tanácsadó. 1997-ben megnyeri az elnökválasztást. 2000-ben a parlamentben is többségbe kerülnek a reformpártiak.
A látogatást komoly biztonsági intézkedések kísérik, mivel a hatóságok emigráns iráni ellenzékiek akcióitól tartanak. Pénteken egy kisebb tiltakozó csoport be is hatolt az amsterdami német konzulátusra, és követelték, hogy Németország az utolsó pillanatban mondja le a találkozót.

Hétfőn Berlinben az emigráns ellenzékiek tüntetésén a rendőrség több protestálót letartóztatott. 175 képviselő pedig levélben kérte Schrödert, hogy a találkozón kérje Khatamitól a bebörtönzött írók és újságírók szabadon bocsátását. (Iránban a médiát, a hadsereget és a bíróságokat is ellenőrző konzervatívok majdnem húsz reformpárti újságot tiltattak be.) Az emberi jogi kérdések felvetésére egyébként Joschka Fischer külügyminiszter ígértet tett.

Hétfőn Berlinben az emigráns ellenzékiek tüntetésén a rendőrség több protestálót letartóztatott
A német vezetők szerint támogatni kell az iráni mérsékelt erőket, nehogy a szélsőséges iszlám keményvonalasok leállíthassák a reformokat. Az iráni helyzet labilitását mutatja, hogy szombaton legalább egytucat ember megsérült a reform-párti diákok és a szélsőségesek összecsapásában.

Khatami a tiltakozó akciók miatt egyébként a szokásoktól eltérően helikopteren utazik majd Németországon belül. A német határőrség megszigorította a határellenőrzést az uniós tagországok felől érkezőkkel szemben is, melynek eredményeképpen pár nap alatt hatezer emigráns iráni belépését akadályozták meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.