Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Belebukott a túszdrámába az Izvesztyija főszerkesztője

2004.09.06. 15:27
Távoznia kellett az Izvesztyija főszerkesztőjének, mert lapja "túlzottan érzelmi alapon számolt be a beszlani túszdrámáról". A tudósítások leginkább a Kremlt zavarták. A lemondó főszerkesztőt, Raf Sakirovot öt éve is a Kreml zavarta el akkori állásából.
Bejelentette visszavonulását az Izvesztyija című moszkvai napilap főszerkesztője. Raf Sakirov elsőre nem kommentálta távozási szándékát, ám a MosNews hírszájt az Izvesztyija tulajdonosi köréhez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a Kreml volt elégedetlen a beszlani túszdráma idején kritikus hangot megütő főszerkesztővel.

Túlzott érzelmek

Ezt később közvetve Sakirov is megerősítette. A Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozata szerint a lap tulajdonosai elégedetlenek voltak a beszlani tudósításokkal. A laptulajdonosok szerint az Izvesztyija "túlzottan érzelmi alapon közelítette meg" a túszdrámát.

Sakirov szerint lapja - mely szombaton poszterszerűen jelent meg, négy oldalon át az áldozatok és a terror fényképeit lehozva - "azt kívánta bemutatni, amit a tragédia jelentett Oroszországnak".

A lap tulajdonosa, a Prof-Media Sakirov távozását ugyan megerősítette, azonban nem kívánta kommentálni azt - írja a MosNews.

Túlélőművész

Nem ez az első eset, hogy Sakirov a Kreml miatt távozik a főszerkesztői posztból. 1999-ben a Kommerszant gazdasági napilap főszerkesztői székéből rúgták ki, mert a lap túlzottan kritikus hangot mert megütni Jevgenyij Primakov akkori miniszterelnökkel szemben.

A szakítás nem tartott hosszú ideig, 2000-ben már az orosz állami televízió alelnöke volt, ahonnan 2001-ben távozott, hogy megalapítsa a - beszlani válság idején szintén kritikus - Gazeta című napilapot. 2003 óta volt az Izvesztyija főszerkesztője.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.