Auguszta
-7 °C
0 °C

Hazudott a túszdráma ügyében a Kreml

2004.09.06. 11:03
Sohasem látott kritikus hangot ütött meg az orosz politikai vezetéssel szemben az RTR orosz televízió híradója. A közvetlenül a Kremlből szerkesztett hírműsorban elismerték, hogy a vezetés hazudott a túszok számával kapcsolatban. A Putyin és környezete által erősen befolyásolt hírműsor ugyanakkor mentegette az elnököt, a felelősséget a Putyin nélkül cselekedni sem tudó hadseregre és köztisztviselőkre hárította.
Hazudtak a túszdráma méreteiről - ismerte be közvetetten az orosz kormányzat az RTR televízió vasárnapi híradójában. A közvetlenül a Kreml ellenőrzése mellett szerkesztett hírműsorban levetítették a túszdráma legvéresebb jeleneteinek napok óta visszatartott képsorait és elismerték, hogy a kormányzati források szándékosan félrevezették a közvéleményt a túszok számával kapcsolatban. "Ezekben a pillanatokban a társadalom igazságot érdemel" - jelentette ki a hírműsor bemondója.

Hazudni szoktak, beismerni nem

A félrevezetés elismerése komoly változás az eddigi politikában. Az orosz hatóságok már a Kurszk atom-tengeralattjáró 2000-es katasztrófájakor és a 2002-es moszkvai, Dubravka utcai túszválság idején is vélhetően rendre elhallgatták a kulcsfontosságú részleteket, azonban ezt később nem ismerték be.

"Ez nem illik az elnökünkhöz" - jelentette ki a hazugságokról Gleb Pavlovszki, a Kreml egyik politikai tanácsadója a Washington Postnak. "A hazugságok igazából a terroristák érdekeit szolgálták, még erőszakosabbá tették őket" - vélekedett.

Nem kérnek bocsánatot

Az RTR beszámolójában senki sem kért bocsánatot a hazugságok legnyilvánvalóbbika, a túszok számának alábecslése miatt. A hatóságok még péntek reggel, a túszdráma harmadik napján is tartották magukat ahhoz, hogy a terroristák összesen 354 túszt ejtettek. Bár hivatalos adatok azóta sincsenek, az áldozatok és a sebesültek számából becsülhetően ezer-ezerkétszáz ember eshetett fogságba szerdán. A hatóságok az áldozatok számának közlésekor sem járnak el teljesen őszintén. Bár a beszlani hullaházakban négyszáz körüli holttestet tárolnak, kétszáz emberről pedig nincs adat, hivatalosan 338 halottat ismernek el.

Hasonló kavarodás van a túszszedők számát illetően is. Eredetileg 15-25 fős terroristacsoportról szóltak a beszámolók, a pénteki lövöldözést követően huszonhat meggyilkolt terroristát említettek a hatóságok. Később már harminckét túszejtőről szóltak a hírek, és szóba került, hogy néhányan közülük meg is szökhettek - írja a Washington Post. Az ellentmondó híreket egyelőre nem tisztázták a hivatalos szervek.

Putyin hallgat és hírműsort szerkeszt

Putyin a véres túszmentőakció kezdete óta nem nyilatkozott hivatalosan a túszdrámáról. Szergej Makarov politikai elemző szerint az egykori KGB-ezredes Putyin nem tud karhatalmista reflexein túl reagálni az eseményekre, így csakis a rendőrök számának növelésével és a központi irányítás erősítésével tudott előállni.

Az RTR - a Kremlből szerkesztett - híradója ugyanakkor próbálta elterelni Putyinról a hazugság miatti felelősséget. A hírműsor "tábornokokat, a hadsereget és köztisztviselőket" tett felelőssé a csalás miatt, illetve amiért " nem tudtak cselekedni mindaddig, amíg az elnök nem utasította őket". Az RTR korábban sosem sugárzott ilyen kritikus nyilatkozatokat az elnök munkájáról, egyes elemzők szerint egyáltalán nem szokták kritizálni Putyint. A csecsen háborút sem szokták megemlíteni a hírműsorokban. "Az RTR televízión semmi sem történik a Kreml jóváhagyása nélkül" - nyilatkozat a Washington Postnak Andrej Pjontkovszki politikai elemző.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!