Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Kasmír: hazatérésre szólítják állampolgáraikat a világ országai

2002.06.01. 19:12
Egyre több ország hívja haza diplomatáit és állampolgárait Indiából és Pakisztánból, amióta a két dél-ázsiai ország viszonya mind feszültebbé válik és háborúval fenyeget az újra kiéleződött kasmíri konfliktus miatt.
Kanada utasította azokat a diplomatáit, akiknek nem feltétlenül szükséges indiai vagy pakisztáni állomáshelyükön maradniuk, hogy haladéktalanul távozzanak onnan. Bill Graham külügyminiszter Ottawában elmondta az újságíróknak, hogy hazahívják azokat a kanadaiakat is, akik a két ázsiai országban lévő kanadai konzulátusokon nyilvántartásban vannak, s akiket munkájuk nem köt mindenképpen Indiához, illetve Pakisztánhoz.

Franciaország: Kasmírt kerüljék!

A francia külügyminisztérium is azt tanácsolta szombaton a válságtérségben tartózkodó honfitársainak, hogy ha nem muszáj maradniuk, utazzanak haza, illetve az oda készülők ne induljanak el. "Főképp kerüljék el az indiai-pakisztáni határövezetet Kasmírtól Gudzsarátig", s "amennyiben Nepálba vagy Butánba az út Indián át vezet, a nem halaszthatatlanul fontos utak ezekbe az országokba sem tanácsosak" - olvasható a párizsi közleményben.

Japán: halasszák el útjukat

Japán szintén azt javasolta állampolgárainak, hogy halasszák el tervezett indiai útjukat, "függetlenül annak céljától", és megismételte, hogy az ott lévők térjenek haza. Előzőleg hasonló figyelmeztetést adott ki a tokiói külügyminisztérium Pakisztán vonatkozásában is.

Özönlő jegyfoglalások

A Fülöp-szigetek külügyminiszter-helyettese, Merlin Magalonna sem tudott mást üzenni, mint hogy a katonai konfliktus növekvő veszélyére tekintettel a szigetország polgárai hagyják el Indiát. Az AFP ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Fülöp-szigetek iszlámábádi nagykövetsége eddig még nem ajánlotta honfitársainak a távozást Pakisztánból.

A francia hírügynökség tudósítója szombat reggel megkérdezte az iszlámábádi utazási irodákat, hatással vannak-e a felhívások az utasforgalomra, s azt a választ kapta, hogy özönlenek a jegyfoglalások a Pakisztánból más országokba induló járatokra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!