Mária
-7 °C
3 °C

Hazudott a túszdráma ügyében a Kreml

2004.09.06. 11:03
Sohasem látott kritikus hangot ütött meg az orosz politikai vezetéssel szemben az RTR orosz televízió híradója. A közvetlenül a Kremlből szerkesztett hírműsorban elismerték, hogy a vezetés hazudott a túszok számával kapcsolatban. A Putyin és környezete által erősen befolyásolt hírműsor ugyanakkor mentegette az elnököt, a felelősséget a Putyin nélkül cselekedni sem tudó hadseregre és köztisztviselőkre hárította.
Hazudtak a túszdráma méreteiről - ismerte be közvetetten az orosz kormányzat az RTR televízió vasárnapi híradójában. A közvetlenül a Kreml ellenőrzése mellett szerkesztett hírműsorban levetítették a túszdráma legvéresebb jeleneteinek napok óta visszatartott képsorait és elismerték, hogy a kormányzati források szándékosan félrevezették a közvéleményt a túszok számával kapcsolatban. "Ezekben a pillanatokban a társadalom igazságot érdemel" - jelentette ki a hírműsor bemondója.

Hazudni szoktak, beismerni nem

A félrevezetés elismerése komoly változás az eddigi politikában. Az orosz hatóságok már a Kurszk atom-tengeralattjáró 2000-es katasztrófájakor és a 2002-es moszkvai, Dubravka utcai túszválság idején is vélhetően rendre elhallgatták a kulcsfontosságú részleteket, azonban ezt később nem ismerték be.

"Ez nem illik az elnökünkhöz" - jelentette ki a hazugságokról Gleb Pavlovszki, a Kreml egyik politikai tanácsadója a Washington Postnak. "A hazugságok igazából a terroristák érdekeit szolgálták, még erőszakosabbá tették őket" - vélekedett.

Nem kérnek bocsánatot

Az RTR beszámolójában senki sem kért bocsánatot a hazugságok legnyilvánvalóbbika, a túszok számának alábecslése miatt. A hatóságok még péntek reggel, a túszdráma harmadik napján is tartották magukat ahhoz, hogy a terroristák összesen 354 túszt ejtettek. Bár hivatalos adatok azóta sincsenek, az áldozatok és a sebesültek számából becsülhetően ezer-ezerkétszáz ember eshetett fogságba szerdán. A hatóságok az áldozatok számának közlésekor sem járnak el teljesen őszintén. Bár a beszlani hullaházakban négyszáz körüli holttestet tárolnak, kétszáz emberről pedig nincs adat, hivatalosan 338 halottat ismernek el.

Hasonló kavarodás van a túszszedők számát illetően is. Eredetileg 15-25 fős terroristacsoportról szóltak a beszámolók, a pénteki lövöldözést követően huszonhat meggyilkolt terroristát említettek a hatóságok. Később már harminckét túszejtőről szóltak a hírek, és szóba került, hogy néhányan közülük meg is szökhettek - írja a Washington Post. Az ellentmondó híreket egyelőre nem tisztázták a hivatalos szervek.

Putyin hallgat és hírműsort szerkeszt

Putyin a véres túszmentőakció kezdete óta nem nyilatkozott hivatalosan a túszdrámáról. Szergej Makarov politikai elemző szerint az egykori KGB-ezredes Putyin nem tud karhatalmista reflexein túl reagálni az eseményekre, így csakis a rendőrök számának növelésével és a központi irányítás erősítésével tudott előállni.

Az RTR - a Kremlből szerkesztett - híradója ugyanakkor próbálta elterelni Putyinról a hazugság miatti felelősséget. A hírműsor "tábornokokat, a hadsereget és köztisztviselőket" tett felelőssé a csalás miatt, illetve amiért " nem tudtak cselekedni mindaddig, amíg az elnök nem utasította őket". Az RTR korábban sosem sugárzott ilyen kritikus nyilatkozatokat az elnök munkájáról, egyes elemzők szerint egyáltalán nem szokták kritizálni Putyint. A csecsen háborút sem szokták megemlíteni a hírműsorokban. "Az RTR televízión semmi sem történik a Kreml jóváhagyása nélkül" - nyilatkozat a Washington Postnak Andrej Pjontkovszki politikai elemző.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.