Piroska
-10 °C
1 °C

Nemzetközi segélykoalíciót alapított Bush

2004.12.29. 19:22
Több mint nyolcvanezer halottja van a földrengésnek és szökőárnak, amely vasárnap csapott le az Indiai-óceánra. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az áldozatok száma elérheti a százezret is, a térségben ötmillió ember néz éhezés és vízhiány elébe. George Bush nemzetközi segélykoalíciót alapított, és visszautasította a vádat, mely szerint Amerika fukarkodott volna a segélyekkel.

Több mint nyolcvanezerre becsülik a Délkelet-Ázsiára vasárnap lesújtó földrengésben és szökőárban meghalt személyek számát. A Vöröskereszt és a Vörös félhold nemzetközi segélyszervezetek szerint a halottak száma a százezret is elérheti. A legújabb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik, a sok ezer halott oszlásnak indult holtteste tömeges járványt okozhat. Az Indonéziában található Szumátra északi részén a hivatalos adatok szerint 45 268 ember vesztette életét.

Ez volt a legsúlyosabb ilyen jellegű természeti csapás azóta, hogy az indonéziai Krakatau vulkán 1883. augusztus 27-i kitörése után keletkezett szökőárban legalább 36 ezren haltak meg - bár sokan ennél is többre becsülik a halottak számát.

Nemzetközi koalíció - egyelőre négy országgal

A katasztrófa kárvallottjainak segélyezésére nemzetközi szövetség megalakítását jelentette be szerdán George Bush amerikai elnök. A koalíciónak az Egyesült Államokon kívül egyelőre India, Ausztrália és Japán a tagja.

Az amerikai elnök egyúttal visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint az Egyesült Államok fukarkodik a segélyekkel. Emlékeztetett arra, hogy országa idén 2,4 milliárd dollárnyi segélyt küldött a rászorulóknak. A bírálatot Jan Egeland, az ENSZ segítségnyújtással összefüggő ügyekért felelős koordinátora fogalmazta meg kedden. Úgy fogalmazott, a gazdag országok összességében nagyvonalúbbak is lehetnének.

Az ENSZ előrejelzései szerint ötmillióra tehető azoknak a száma, akik a közeljövőben éhínséggel, vízhiánnyal fognak szembenézni a természeti csapás következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon van, hogy mielőbb pontos felmérés készüljön az azonnali szükségletekről.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!