Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Embertelen körülmények között bujkál Mladić

2006.03.09. 12:12
Emberhez méltatlan körülmények között bujkál Ratko Mladić - közölte a szerbia-montenegrói védelmi miniszter. Zoran Stankovic szerint a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb katonai vezetőt védelmező hálózat nagyon szűk körű.

Az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Ratko Mladić, egykori boszniai szerb katonai vezető emberhez méltatlan körülmények között bujkál - állítja Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter.

Szűk körű hálózat

A srebrenicai népirtással vádolt katona után elsősorban a szerb titkosszolgálat és a belügyminisztérium kutat, a katonai biztonsági szolgálat "a katonai vonatkozású akciókban" együttműködik velük. A szakszolgálatok emberei voltak azokban a lakásokban, amelyekben Mladić korábban bujkált. Mint kiderült, a tábornok "méltóságon aluli" körülmények között rejtőzködik.

A védelmi miniszter szerint Mladić védelmét "emberek szűk köre" alkotja, és a tábornok gyakorta váltogatja oltalmazóit. Stankovic szerint Mladićnak kell felelnie azokért a tettekért, amelyeket a boszniai szerb hadsereg számlájára írnak, mivel ő állt a hadsereg élén.

"Az állam és a nép mindegyikünk felett áll, minden egyes személy felett, és mindnyájunknak az állam és a nép szolgálatába kell állnia" - mondta a miniszter, aki eredeti hivatásánál fogva - katonaorvos, a belgrádi katonai kórház igazgatója volt - jól ismerte Mladićot.

Legyen öngyilkos?

A Dnevnik című napilapban egy ismert újvidéki ügyvéd a minap bejelentette, hogy bűnvádi feljelentést tesz Zoran Stankovic ellen, mert egy nyugati hírügynökségnek adott nyilatkozatában öngyilkosságra szólította fel Mladićot.

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy az öngyilkosságra való felhívás bűntény, ráadásul a miniszter ezt hivatali helyzetével visszaélve követte el, mivel saját beosztottjának, a szerbia-montenegrói hadsereg nyugalmazott tisztjének mondta. Stankovic közölte az RTS-szel, hogy sose szólította fel öngyilkosságra Mladićot, hanem azt mondta el, hogy az ő helyzetében hogyan cselekedne.

Szerbiát komoly szankciók fenyegetik, ha nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladićot. Korábbi értesülések szerint a kormány február 21-re ígérte a katonai vezető elfogását Carla del Ponte hágai főügyésznek.

Egyelőre annyi történt, hogy február végéig elfogták Belgrádban a tábornok két segítőjét. A boszniai szerb fegyveres erők volt ezredesét, Mladić testőrségének egykori parancsnokát, és egy másik volt boszniai szerb tisztet azzal vádolnak, hogy részt vettek Mladić bújtatásában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!