Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Munkaképtelen politikus Nepál új kormányfője

2006.04.28. 12:38
Négy év után, pénteken újra ülésezik a nepáli parlament. Az abszolút hatalmáról lemondó Gyanendra király a demokratikus pártok javaslatára egy betegeskedő, 84 éves politikust nevezett ki kormányfőnek.

Nagybete, idős embert, a tüdőproblémái miatt az újra összehívott parlament alakulóülését is kihagyó 84 éves Girija Prasad Koiralát nevezte ki miniszterelnöknek Gyanendra nepáli király a véres demonstrációk után politikai győzelmet arató nepáli demokratikus pártok javaslatára, jelentette az AP. A demokratikus pártok munkáját a maoista lázadók is támogatják, akik három hónapos ideiglenes túzszünetet jelentettek be. A maoisták tíz éve tartó lázadásában eddig mintegy 13 000-en vesztették életüket.

Krishna Sitaula, a demokratikus pártok szóvivője nem kívánt részletekkel szolgálni Koirala betegségéről. Csak annyit árult el, hogy az idős politikusnak tüdőproblémái vannak, és orvosai döntésén múlik, mennyire tud részt venni a parlament munkájában.

Koiralát ötödször nevezték ki az ország kormányfőjének.

Békeremények

Gyanendra király 2005-ben a demokratikus pártok és a 2002-ben felfüggesztett parlament tehetetlenségével indokolta döntését az abszolút monarchia bevezetéséről. Az elmúlt hetek véres demostrációi - az összecsapásokban 15-en haltak meg - azonban döntése visszavonására kényszerítette az uralkodót.

A demokratikus pártok most nagy reményeket fűznek a békéhez, főleg, hogy a maoisták - akik támogatták a demokraták tüntetéseit - tűzszünetet hirdettek. De a maoisták hangsúlyozták, hogy csak ideiglenes fegyvernyugvásról van szó, a fegyveres harc tényleges felfüggesztésének feltétele az ország monarchista alkotmányának megváltoztatása.

Az új alkotmányban az uralkodónak legfeljebb ceremoniális szerepet szánnának, igaz, a maoisták a köztársasági államformáért küzdenek igazán.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.