Miklós
-7 °C
2 °C

Berlusconi interjú közben kiviharzott a stúdióból

2006.03.15. 11:00
Silvio Berlusconi olasz kormányfő hétfőn egy tévéinterjú kellős közepén szitkozódva elviharzott a stúdióból. A riporternő a saját kérdéseit szerette volna feltenni, a politikus viszont választási programját akarta ismertetni. A kormányfő az incidens után baloldali vetélytársával, Romano Prodival vitázott a kamerák előtt kedd este. A párbaj után Berlusconi magát hirdette ki győztesnek, elemzők szerint azonban Prodi jobb volt.

„Viszontlátásra, köszönöm. És még azt mondják, hogy én ellenőrzöm a RAI-t” – ezekkel a szavakkal távozott hétfőn egy interjú kellős közepén a RAI 3 közsszolgálati tévécsatorna stúdiójából Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután összecsapta papírjait, kezet fogott a riporternővel és azt ajánlotta neki, hogy szégyellje magát. A csatorna az olasz választási kampány kellős közepén sugározta az incidenst (az olasz választást a magyarországival egy időben, április 9-én tartják).

Háborús gépezet

Berlusconi persze sejthette, mi vár rá. Lucia Annunziata, az In mezz’ ora (Fél óra alatt) közismerten baloldali érzelmű műsorvezetőnője még 2004-ben a RAI elnökeként azzal vádolta Berlusconi jobboldai kormányát, hogy az állami televíziót elfoglalják a politikus hívei. Az újságírónő akkor le is mondott az elnökségről, és saját műsorában kemény kérdéseivel a Berlusconi-kormány külügyminiszterét Gianfranco Finit is sarokba szorította.

Berlusconinál is már a műsor elejétől érezni lehetett, ahogy a beszélgetés megtelik feszültséggel. Az olasz kormányfő választási programját akarta sulykolni, Lucia Annunziata viszont az elmúlt időszak botrányairól, a politikus médiabirodalmáról és a nemrégiben Berlusconinak kampányoló George Bushról szerette volna kérdezni a politikust.

A tévériporter egy idő után ki is kifakadt: „Ez az én műsorom, és önnek válaszolnia kell a kérdéseimre”. A kormányfő ezt megelőzően felrótta a riporternek, hogy fogalma sincs a gazdaságról, a RAI-t pedig „a miniszterelnök ellen dolgozó háborús gépezetnek” nevezte szemben a saját kereskedelmi csatornájával, amely piaci okokból kiegyensúlyozott, különben elveszítené nézőit.

Szabályozott tévévita

Amikor a riporter egy „miniszterelnök úr” megszólítással próbálta megakasztani a szóáradatot, a politikus erőszakosnak nevezte beszélgetőpartnerét. A riporter ezután ismét azt mondta: „Megengedné, hogy kérdezzek, ez egy interjú”. Berlusconi válasza: „Maga visszaél a jólneveltségemmel. Ha nem hagyja, hogy elmondjam, amit akarok, akkor elmegyek innen. Ez örökre nyomot fog hagyni a karrierjén.”

Berlusconira kedd este újabb megpróbáltatás várt a kamerák előtt. Kihívójával a baloldali Romano Prodival kellett vitáznia.

Prodi és kampánystábja ragaszkodott hozzá, hogy a tévévita szabályait pontosan rögzítsék. Ez nincs Berlusconi ínyére, aki azt mondta: „Senki sem válaszolhat a másiknak, ha valaki mégis el akar ettől térni, fel kell emelnie a kezét, mintha az iskolában kikérezkedne a vécére.”

Prodi lazább volt

A kilencven perces vita botrányok és különösebb izgalmak nélkül zajlott le. Berlusconi inkább merev volt, és mikor nem rajta volt a sor, az előtte lévő papírra rajzolgatott. Prodi az idő előrehaladtával egyre nyugodtabbnak tűnt, és úgy ostorozta a jobbközép kormánykoalíciót.

Berlusconit többször figyelmeztetni kellett, mert túllépte a megszólalásokra kiszabott időt. A kormányfő végül ismét bírálta a vita rögzített szabályait, később pedig magát hirdette ki győztesnek. Politikai elemzők azonban baloldali vetélytársát látták jobbnak. Prodi ugyanis jobban át tudta adni a legfontosabb üzeneteket, egyszerűen és világosan beszélt, s a kormányoldalnak címzett vicces csipkelődéseket is elengedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.