Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Autonómiát akar Erdélynek az RMDSZ

2005.02.15. 13:13
Autonómiatervet terjesztene a román parlament elé az RMDSZ. A párt egyik képviselője szerint a kormányprogramban három típusú autonómia már garantálva van, a területi alapú autonómiához azonban vagy alkotmányt kell módosítani, vagy különleges törvényt kell kidolgozni.

Saját autonómiatervet dolgozott ki a Románia Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) Székelyföld magyarlakta területei számára, jelentette ki Márton Árpád, a magyar párt Kovászna megyei parlamenti képviselője. Márton szerint pártja megteremtette az autonómia alapjait, mivel a négy típusú autonómiaformából három - a kulturális, a helyi közigazgatási és a regionális autonómia - megteremtésére vonatkozó javaslatok helyet kaptak a kormány regionális fejlesztési programjában.

Márton szerint az RMDSZ nem mondott le a területi alapú autonómiáról sem, ehhez azonban különleges törvényt kell elfogadni, vagy módosítani kell az alkotmányt.

Saját törvényt akarnak

Márton a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hétfői autonómia-felvetésére reagálva elmondta, hogy pártja nem kívánja újra a parlament elé terjeszteni az SZNT decemberben már elvetett autonómiajavaslatát. Ehelyett egy saját törvénytervezet benyújtásával tűznék újra napirendre a kérdést, mondta el a kolozsvári Szabadság című napilapnak.

Ígérete szerint a törvényjavaslatot beterjesztés előtt nyilvános vitára bocsátják, kikérve a civil társadalom képviselőinek véleményét, közösen alakítva ki a végleges változatot.

Az RMDSZ programjában bizonyos sorrendet követnek ezek a tervezetek, közöttük prioritásként a kisebbségi kerettörvény alkotmány által előírt megvalósítása jelenik meg. "Ez elengedhetetlen alappillére kell, hogy legyen bármilyen más autonómiatervezetnek", mondta Márton.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.