Alföldi Róbert átlépett egy határt?

Index, MTI
2011.05.23. 16:33 Módosítva: 2011.05.23. 16:41
A Fidesz minisztere szerint Alföldi átlépett egy határt, ha tényleg azt mondta egy nemzeti radikális újságírónak, hogy olyan orális szexet kíván neki, mint Az ember tragédiája római színében. A KDNP szerint a Nemzeti Színház igazgatója verbális nemi erőszakot követett el az újságírónő ellen.

Réthelyi Miklós vizsgálatot indított a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert múlt heti kijelentései miatt - ezt a nemzeti erőforrás miniszter jelentette be hétfőn a parlamentben, amikor a jobbikos Pörzse Sándor azonnali kérdésére válaszolt. A miniszter azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott  sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

Hozzátette, a direktort hétfőre berendeltette az irodájába.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy Nagy József műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?"

"Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

A KDNP hétfőn közleményben jelentette ki, hogy Alföldi Róbertnek távoznia kell a színház éléről. "Emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, verbális nemi erőszakot követett el egy újságírónőn" - áll a párt közleményében.

A kulturális és sajtóbizottság hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor, a Jobbik képviselője úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón".

A Jobbik és a KDNP rászállt

Nem ez az első alkalom, hogy Alföldi Róbertet támadják a Nemzeti Színház rendezései miatt. A KDNP februárban arra szólította fel a kultúráért felelős államtitkárt, hogy távolítsa el Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről, egyrészt azért, mert novemberben ki akarta adni az intézményt a Román Nagykövetségnek, hogy ott tarthassák a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásukat, másrészt azért, mert március 15. előtt pár nappal a Nemzeti Színházban be meri mutatni Závada Pál Magyar Ünnep című darabját. A KDNP által kiadott közlemény szerint a darab a "magyar közönség nagy része számára megalázó és mélyen felháborító".

A maszturbáló bakákat egyébként először Szávay István jobbikos képviselő beszélt a Parlamentben 2010. november 29-én, de mint kiderült sem Szávay, sem Pálffy nem látta a darabot.

Később Az ember tragédiáját is támadta a két párt, de Réthelyi Miklós megvédte Alföldit a Parlamentben, szerinte Madách tragédiájának rendezése nem botrányos, hanem újszerű.

"A komány a magyar nemzet érdekeit megvédi, mi nem félünk a kérdésektől sem a parlamentben, sem a színházban"- mondta Pörzse Sándor kérdésére május 16-án a miniszter. Szerinte kifejezetten előrevivő, hogy az eltérő véleményeket ki lehet mondani, tehát egészséges, hogy Alföldiről nézetkülönbségek lehetnek akár a kormánypárokon belül is. Megvédte a múzeumigazgatókat is. Pörzse nem fogadta el a választ, mert kivetnivalónak tartja az orális és a gruppenszexet.