DiCaprio legjobbjai a nagy szünet előtt

2013.05.20. 20:12

Leonardo DiCaprio A nagy Gatsby után még eljátszott egy New York-i brókert a The Wolf of Wall Street-ben (bemutató novemberben), de most egy darabig nem forgat. Állítólag több időt szeretne környezetvédelmi alapítványának szentelni, amely többek között a Föld utolsó természetes élőhelyeinek védelmével, az ott élő fajok megmentésével, a helyi közösségek életének javításával foglalkozik.

De most még Cannes-ban van és a Gatsby-t népszerűsíti. Ez a sokadik drámai főszerepe, a sokadik jó filmje, a sokadik kasszasikere. Azon kevesek közé tartozik, akit a közönség és a kritika egyformán szeret, és szőke Victoria's Secret-modellekben sem szenved hiányt. A nagy szünet előtt számba vesszük karrierje legfontosabb állomásait. Mindre kitérni lehetetlen, a gyerekkora óta forgató színész ugyanis majd minden évben csinált egy klassz filmet.

Nagy Gatsby trailer

Ez a fiúk sorsa (1993)

Jó néhány sorozatszerep és pár nagyjátékfilm után a még mindig kamasz DiCaprio Robert De Niróval játszhatott. Az Ez a fiúk sorsa egy gyerekét egyedül nevelő anya (Ellen Barkin) története, aki megelégeli a magányos küszködést és úgy dönt, hogy hozzámegy Dwighthoz (De Niro) még akkor is, ha vannak kétségei a férfival kapcsolatban. Hamar kiderül, hogy az aggodalom jogos volt. Dwight agresszív, merev, önfejű, ellentmondást nem tűrő. Főleg nem tűri egy nő vagy egy kamasz fiú szemtelenségeit. A fiú és a férfi konfliktusai egyre súlyosabbak lesznek, egészen egy felejthetetlen jelenetig. Nagy kihívás volt az akkor még komoly szerepeket vállaló De Niro mellett helyt állni, de DiCapriónak sikerült.

This Boy's Life - Trailer - (1993) - HQ

Gilbert Grape (1993)

1993 különösen jó év volt a fiatal színész számára, mert az Ez a fiúk sorsa mellett még egy emlékezetes filmet készíthetett, a Gilbert Grape-et. Grape (Johnny Depp) fiatal kora ellenére már családfő, ő gondoskodik testvéreiről, köztük értelmi fogyatékos öccséről (DiCaprio) és túlsúlyos édesanyjukról. A nő már annyira feladta, hogy az evésen és a tévézésen kívül semmi nem érdekli, a házból sem tud kilépni. Aztán jön egy lány, aki szembesíti Gilbertet az életével. Bár a film főszerepe Johnny Depp-é, a legemlékezetesebb DiCaprio volt a kis srác szerepében, aki csak a bátyjára hallgat.

1993: What's Eating Gilbert Grape Trailer HQ

Rómeó és Júlia (1996)

Két remek művészfilm (Egy kosaras naplója, Teljes napfogyatkozás) után jött el DiCaprio első nagy áttörése Baz Luhrmann Rómeó és Júlia adaptációjában. Luhrmann a kilencvenes évek zenéit és látványát vegyítette a klasszikus szövegekkel, a célcsoport (a kamaszok) pedig imádta. A film utáni DiCaprio-őrület megelőlegezte a későbbi Titanic-hisztit. Eddig DiCaprio csak egy ígéretes, tehetséges fiatal színész volt, egy a sok közül. Ezután viszont sztár lett, a tinilányok álma, a legszebb embereket felsoroló listák állandó szereplője.

Romeo + Juliet (1996) - Official Trailer [SD]

Titanic (1997)

"Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte" - így nyilatkozott DiCaprio évekkel később arról, ami a Titanic után történt vele. James "a világ királya vagyok" Cameron filmje tizenegy Oscart nyert, és bármennyi gyűlölője is akad, igazi legenda, alapmű lett. Nem is beszélve arról, hogy DiCaprio és Kate Winslet közös jelenete a hajó orrában minden idők egyik legtöbbet parodizált és megidézett képsorává vált. DiCaprióból Hollywood első számú férfi színésze, a világ leghíresebb, legkívánatosabb pasija lett. És ez nagyon nem tetszett neki. Elmondása szerint egy ideig szabályosan bujkált, annyira nem tudott mit kezdeni a helyzettel.

Titanic (1997) - trailer

A part (2000)

Ezek után törvényszerűen jönnie kellett egy nagy bukásnak. Ez Danny Boyle A part című filmje lett, ami messze nem olyan rossz, mint amennyire utálták. DiCaprio Richardot játssza, az amerikai turistát, aki Thaiföldön megismerkedik két jó fej franciával, akikkel egy titkos, világtól elzárt szigetre bukkannak. Eleinte jó bulinak tűnik beilleszkedni a sziget közösségébe, aztán kiderül, hogy az egész nem is olyan vicces. Talán a történet kisebb következetlenségei mellett azért sem szerették az emberek, mert egyik szereplővel sem könnyű azonosulni. Nincs benne klasszikus jó karakter, még Richard, a főszereplő sem az.

The Beach Movie Trailer

Kapj el, ha tudsz (2002)

Csak idő kérdése volt, hogy Spielberg lecsapjon DiCaprióra. A Kapj el, ha tudsz Frank Abagnale Jr. története (társíróként részt is vett a film készítésében), aki a bűnözés történetének egyik legsikeresebb és legfiatalabb szélhámosa volt. Simán el tudta adni magát orvosnak, ügyvédnek és még pilótának is. Emellett a csekkhamisításhoz is értett, amivel sikerült milliós károkat okoznia. Carl Hanratty FBI ügynök (Tom Hanks) élete fő célja lett, hogy elkapja. Szórakoztató, könnyed film lett a Kapj el, ha tudsz, a népek imádták.

Catch Me If You Can - Official® Trailer [HD]

Aviátor (2004)

DiCaprio ötször dolgozott együtt Martin Scorsese-val (az utolsó a még be nem mutatott The Wolf of Wall Street), az első együttműködésük, a New York bandái még közepesre sikerült, a második, az Aviátor már lényegesen jobban. Howard Hughes egyszerre volt iparmágnás, feltaláló és filmproducer és pilóta. Amihez nyúlt sikeres lett, emellett pedig olyan filmsztárokat hódított meg, mint Katharine Hepburn vagy Ava Gardner. Az ő monumentális portréja az Aviátor, ami akkor a legjobb, amikor DiCaprio a széteső, súlyos mentális gondokkal küzdő Hughest ábrázolja. Ekkorra már világosan kiderült, hogy DiCaprio mindenek előtt megbízható színész, olyan, akire lényegében bármit rá lehet bízni, rajta nem fog múlni egy film sikere. Ez még inkább igaz a következő két Scorsese-filmjére, A téglára és a Viharszigetre. A tégla négy Oscart kapott, köztük egyet a rendező, de a színész megint nem nyert.

The Aviator - Trailer - HQ

A szabadság útjai (2008)

Sam Mendes filmje, a második alkalom, amikor DiCaprio Kate Winslettel alkotott párt, nem tartozik a színész legünnepeltebb filmjei közé. Igazságtalanul, mert A szabadság útjai megrázó, keserű dráma egy kertvárosi párról, akinek szép lassan tönkremegy a kapcsolata. Pontosabban nem is megy tönkre, csak olyanok lesznek, mint az összes többi pár. A nő érzi ezt, tenni akar ellene, terveket sző arról, hogy Párizsba költöznek és majd minden szép lesz, de ez persze nem ilyen egyszerű. Valószínűleg túl sötét film volt ahhoz, hogy díjazzák.

A szabadság útjai (2008)

Eredet (2010)

Christopher Nolan filmjének hatalmas kultusza lett, IMDb-pontszáma 8,8, amit nem sok film mondhat el magáról. Az Eredet nem a nagy alakítások filmje, nem a színészekről szól, hanem a látványról, a csavaros (és néha eléggé zavaros) sztoriról és a hangulatról. DiCaprio filmjeit végignézve egy dolog megállapítható: szinte soha nem választ rosszul. Talán nem mind kiemelkedően jó, de egyik sem olyan, ami után anyázva jön ki az ember a moziból.

Eredet (Inception, 2010)

Django elszabadul (2012)

Ha másért nem is, de Mr. Candie szerepéért tényleg járt volna az Oscar DiCaprionak. Helyette Christoph Waltz kapta újra, aki ugyan szintén nem volt rossz Quentin Tarantino rabszolga sztorijában, de messze nem volt olyan emlékezetes, mint a franciákért rajongó, kifinomultságot mutató, de tök műveletlen Candie. Aki állatnak tartja a feketéket, miközben egyik fekete szolgája úgy manipulálja őt, ahogy neki tetszik. De nincs mit tenni: a jóképű, A-katergóriás, szupersikeres férfiaknak nem jár Oscar (lásd Brad Pitt vagy Johnny Depp eseteit az Akadémiával).

Django Unchained