Meghalt Robin Williams

2014.08.12. 01:12 Módosítva: 2014-08-12 02:20:54

Holtan találták kaliforniai otthonában a 63 éves Robin Williamst - adta hírül a Variety.com. Halálát feltehetően öngyilkosságból eredő fulladás okozta, nyilatkozta a halottkémi hivatal, mely további vizsgálatokat rendelt el.  Williams szóvivője pedig elismerte: a színész depresszióban szenvedett.

A közkedvelt amerikai színész súlyos alkoholproblémákkal küzdött, legutóbb július elején vonult be egy minnesotai elvonókúrára. Williams 2006-ban ismerte be először nyilvánosan, hogy meggyűlt a baja az alkohollal, akkor azt mondta, hogy 20 éven át tiszta volt, de visszaesett. Abban az évben bevonult rehabilitációra, és a forgatásokat is szüneteltette. Idén júliusi bevonulásakor szóvivője azt mondta, hogy Williamsnek csak finom hangolásokra van szüksége, és a színész nagyon büszke rá, hogy elszánt a szenvedélybetegsége teljes leküzdésére. Most azonban Mara Buxbaun már azt is elismerte a német dpa-nak adott hajnali nyilatkozatában, hogy Williams már egy ideje depresszióval küzdött.

A komikus legutolsó filmje A legdühösebb ember Brooklynban volt, amiben furcsa módon egy olyan elviselhetetlen férfit alakított, akinek az orvosa (Mila Kunis) nem bírta tovább a stílusát és közölte vele, hogy másfél órája van hátra az életből, jól gondolja meg, mit kezd vele.

Az egy Oscar- és hat Golden Globe-díjjal jutalmazott Robin Williams 1951-ben született Chicagóban. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel, ahol a Detroit Country Day School tanulója volt. Egyedüli gyerekként nőtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott, írja róla a wikipedia.

Amikor apja elvesztette munkáját, a családnak költöznie kellett. Gyors, pergő humorát is ennek a vándorló életmódnak köszönhette. Az őket szívató srácok ellen ez tűnt az egyetlen fegyvernek. A gimnázium végére a család letelepedett Kaliforniában, és Robin az iskolában megtalálta a számításait. Mire leérettségizett, a legnépszerűbb tanulónak számított, és a legviccesebbnek, valamint a legsikeresebb jövő előtt állónak választották.

Többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan nagy sikert hozott neki, hogy saját sorozatot kapott, az Egy úr az űrből 1978-1982-ig ment a tévében. Szélesvászonra először a Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a John Irving regényéből készült Garp szerint a világban Glenn Close oldalán. A legnagyobb sikert a Jó reggelt, Vietnam! hozta el számára.

Az Ébredésekben, Robert De Niróval
Az Ébredésekben, Robert De Niróval

A 80-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, a Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niróval, A halászkirály legendája vagya Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című film, amiben nőnek öltözve volt feleségénél jelentkezik házvezetőnőnek, hogy többet láthassa gyermekeit. 1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legjobb alakítását Ben Affleck és Matt Damon oldalán, amiért a következő évben megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

Ugyanabban az évben dolgozott Woody Allennel is, aki az Agyament Harry című filmben Mel szerepét bízta rá, majd jött a Csodás álmok jönnek, amiben halála után a paradicsomba kerül és mindent megtesz azért, hogy felesége is odakerülhessen.

Az Isaac Asimov regényéből készült A kétszázéves ember című filmben egy háztartási robotot alakított, aki generációkon át szolgálja a Martin családot, a film hatalmas kasszasiker volt. Williams azonban az új évszázadban már nem kapott túl jó szerepeket, és talán ez idézhette elő nála, hogy újra az alkoholhoz nyúlt. Olyan filmekben játszott, mint a Ben Stiller főszereplésével készült Éjszaka a múzeumban vagy a Nászfrász című vígjáték.

Nemrégiben azonban visszatért a sorozatok világába is, Eszementek című sorozatát, amiben egy nagymenő reklámgurut alakít, Magyarországon a Fox csatorna kezdte el adni idén márciusban.

Robin Williamsnek három felesége volt, utoljára 2011-ben nősült, Susan Schneider grafikust vette el, feltehetően ő találta meg a színész holttestét kaliforniai otthonukban. Schneider azt kérte a sajtótól, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát, az embereket pedig arra, hogy ne Williams halálára, hanem az életére és komikus pályájára emlékezzenek.

 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét a 116-123 hívószámon, ami a nap huszonnégy órájában egész Magyarországról elérhető, és mobilról is ingyenesen hívható (www.sos505.hu)!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.