A hollandiai magyarok boldogabbak, mint az itthoniak?

2016.02.11. 11:25

Nagyszabású kutatás készül a Hollandiában élő magyarokról a Menjek/Maradjak projekt keretében. Az európai mobilitást dokumentáló, társadalmi vállalkozásként működő Menjek/Maradjak projekt csapata és Tóth-Bos Ágnes Hollandiában élő pszichológus közös kutatást készít a hollandiai magyarok részvételével. „A kutatás arra törekszik, hogy mélységében megértse az ott élő magyarokat érintő kihívásokat és előnyöket, és ezáltal élethű képet rajzoljon helyzetükről, boldogulásukról” - mondják a projekt vezetői.

A csapat és a kutató kéri a Hollandiában élő magyarokat, hogy minél többen töltsék ki és osszák meg ott élő családtagjaikkal és barátaikkal a kutatás kérdőívét, amely többek között számba veszi a kint élők karrierhelyzetét, beilleszkedését és életcéljaik alakulását. Hasonló, kiterjedt felmérés a Hollandiában élő magyarokról még nem készült. A kérdőív április 15-i lezárása után a kitöltők között egy Wizz Air repülőjegy utalványt sorsolnak ki Eindhovenbe. A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el.

Hollandia nem feltétlenül jut eszünkbe, ha magyar kivándorlókat keresünk, pedig a számuk itt is kitesz egy kisebb magyar várost, eléri a 21 000 főt. Ebből 62% első generációs migráns, és 53% nő. Életkor tekintetében 65%-ban 20 és 60 év közöttiek, tehát nagyrészt aktív korúak.

A filmes alkotók a Menjek/Maradjak sorozatok amerikai és londoni részét is közösségi finanszírozási kampány keretében tudták megvalósítani, és a következő, holland epizódra is összejött már két és fél millió forint. A csapat célja az újabb, ingyenesen elérhető filmmel és a kutatással, hogy bemutassa a nemrégiben elvándorolt magyar emberek sorsát, illetve tudatosítsa, hogy a kivándorló magyarok is a nemzet részét képezik. A kutatás eredményeiről készült összefoglalót a film megjelenésével egy időben teszik közzé június elején.

Menjek/Maradjak: A holland epizód Trailer (ENG subs)

A 2016 tavaszára elkészülő holland epizódot a Hágában élő, médiadizájnt tanuló Bogádi Csaba rendezi, aki mögött a Menjek/ Maradjak sorozatot jegyző SpeakEasy Project producerei állnak.A Menjek/Maradjak: A holland epizód kifejezetten a Randstad régióra (Hága, Amszterdam, Rotterdam, Utrecht) koncentrál. Hősei holland és magyar fiatalok, akik Európa egyik legjobb módú országában keresik a boldogulást, és a számuk tízezres nagyságrendű. A szabadulószobát üzemeltető magyarokról mi is írtunk cikket.

A holland epizód mellett két másik Menjek/Maradjak-film is készül, bár ezek bemutatója és a finanszírozása egyelőre bizonytalan:a Sweet Home a hazaköltözők életét dolgozza fel,az Inside Berlin pedig a korábbi epizódokat rendező, időközben Berlinbe költöző Imre Loránd Balázs személyes dokumentumfilmje.

A Menjek/Maradjak sorozatot jegyző SpeakEasy Project (Józsa László, Hernáth Csaba, Imre Loránd Balázs) két évvel ezelőtt Magyarországon filmesként elsőként folytatott sikeres közösségi finanszírozási kampányt, amellyel egynegyed részben finanszírozták londoni dokumentumfilmjüket. A New York-i és londoni fiatalok életét bemutató első két epizód sikeresen debütált mozikban, tévében és a neten is. Az Indavideó Filmen mindkét epizód megtekinthető.