Az egész ország büszke lehet

2016.02.29. 07:44 Módosítva: 2016.02.29. 16:26
Oscar-díjat nyert a Saul fia, elárasztották a Facebookot és az Instagramot a gratuláló üzenetek.

A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük 

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán. Igaz, erre a rendező legutóbb is, amikor Orbán a Faceboon gratulált a filmnek a Golden Globe-díjhoz, csak annyit felelt, hogy: „Nekem nem gratulált senki.”

A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük. // A great day for hungarian filmmaking. Thank you to everyone.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. február 28.

Andy Vajna óriási sikernek nevezte, hogy a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Nemes Jeles László rendezése a bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert” – fogalmazott a filmügyi kormánybiztos az MTI-nek, az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet. Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet” – írta.

Hatalmas örömmel fogadták a Saul fia alkotói a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Ezt Sipos Gábor, a film egyik producere mondta az MTI-nek. „Elmondhatatlan érzés volt, továbbra sem találjuk a szavakat. Az elmúlt egy év minden érzelme benne volt abban a pillanatban, amikor kinyílt a boríték” – idézte fel a producer. Sipos Gábor a rendező köszönőbeszédéről szólva elmondta, hogy Nemes Jeles László röviddel a díjátadók előtt szokta végiggondolni, hogy mit fog mondani. „Ebben a pillanatban mindent jelent ez a díj, a mai nap az ünneplésé.”

Mihalik Enikő topmodell az Instagramján gratulált a stábnak: 

A kormánybiztos Andy Vajna felesége, az Oscar-gálát a Los Angeles-i Kodak színházban élőben követő Vajna Tímea szintén nagyon örült a Saul fia díjának: hajnalban a Facebook-oldalán is megosztotta az örömhírt.

A Saul fia megnyerte az Oscar-díjat! Hatalmas büszkeség ez Magyarországnak! Mindannyian sírunk

Gyaníthatóan Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is a Saul sikerének örült reggel nyolc órakor:

Ez igen!

Posted by Balog Zoltán on Sunday, 28 February 2016

Koltai Lajos, az 1982-ben Oscarral jutalmazott Mephisto operatőre is gratulált az M1-en a Saul fia stábjának. Koltai, aki egyébként maga is tagja az Amerikai Filmakadémiának, a lendületes kamerakezelés mellett a hangvágást is dicsérte.

A kettő együtt, a kép és a hang egyszerűen elkapta az embert a torkánál. (...) Egy ilyen siker után mindig a következő lépés a legnehezebb, ezért maga részéről azt üzeni a Saul fia alkotóinak, maradjanak a megkezdett ösvényen. Ennek ára van, de ez a legszebb dolog. Ezt kívánom. Nagyon nehéz lesz nekik.

Dél körül pedig a kicsit későn ébredő legendás pofonosztó, Bud Spencer is csatlakozott a Saul fia díjához gratuláló hírességek táborához:

Jo Reggelt to my fans in Hungary and congratulations for the best foreign language film 2016!!www.budspencerofficial.com

Posted by Bud Spencer Official on Monday, 29 February 2016