A filmstáb, amihez emberrablás miatt jött ki a rendőrség

Nézze meg az Indexen a Fekete leves című filmet!

2016.11.26. 13:59

Nem mindenkinek adják ingyen a helikopterezést: az Indexen mostantól megnézhető Fekete leves című film költségvetésének legnagyobb részét elvitte egy óra a levegőben. A rendező az Indexen keres szereplőket az új sorozatához, de addig is szórakozzanak a diliházból szökött, kisstílű bűnözőkön!

„Kijött a rendőrség, hogy ketten elraboltak egy embert, mit tudunk róla. A belvárosban forgattuk, ahogy megérkeznek a rosszfiúk, fegyvereket vesznek elő a csomagtartóból, mert ehhez a melóhoz puska kell, majd felmennek egy lakásba. Utána azt vettük fel, amikor elmennek: a hangmérnök a csomagtartóba feküdt, az operatőr meg a hátsó ülésen ült a lesötétített kocsiban. Mivel egyáltalán nem úgy néztünk ki, mint egy stáb,

a járókelők csak azt látták, hogy a nagydarab kopaszok felmennek fegyverrel, aztán lehoznak egy fickót, bevágják a csomagtartóba és elhúznak.

Fel is jelentettek egyből, de mire megjött a rendőrség, tisztázódott a helyzet” – emlékszik vissza Novák Erik rendező a Fekete leves című film forgatásának legmeredekebb sztorijára. A film mostantól az Indafilmen is megnézhető.

Ahogy azt már megírtuk, Novák Erik, az Indafilmen is megnézhető Nyócker társalkotója és a Zuhanórepülés rendezője az Index olvasói között keresi új, a budapesti alvilág minden titkát nyíltan és szókimondóan bemutató websorozatához, a Ragadozókhoz a szereplőket és támogatókat. A sorozatba bárki jelentkezhet színésznek a ragadozok.com-on való regisztrációval és egy maximum egyperces videó feltöltésével, de Novákék mindenféle segítségre a közösségtől számítanak: aki szeretné, producerként pénzzel is támogathatja egy ragadozok.com-os regisztráció után a projektet, de szükség van technikai segítőktől és pakolóktól kezdve helyszíneket biztosítani tudó jelentkezőkön át fotósokra vagy írókra is.

Ragadozók sorozat - teaser

A diliházból meglépett, kisstílű bűnözőkről, a meglopott maffiafőnökről és a magyar politikusok sötét múltjáról szóló Fekete leves is hasonló körülmények között készült, de akkor még nem volt ennyire közösségi a munkamenet. „A Fekete leves lendületfilm volt: nagyon akartuk, és minden résztvevőre átragadt ez a lelkesedés. A film költségvetése, ha mindent ki tudunk fizetni, kábé 100 milliós nagyságrendű lett volna. Kétmilliót szereztünk rá készpénzben, ami nem sok. Ebből a stáb fuvarozását, néhány helyszínbérletét, pizzát és egy óra helikopteridőt tudtunk venni. Minden más a stáb és a színészek hozzájárulása volt. Az üzleti modell az volt, hogy az elvileg 100 misis költségvetésből ha te amúgy kapnál másfelet a munkádért, akkor másfél százalék tulajdonod van a kész műben. Ez egyszer működött, a filmkészítés öröméért, de ezt nem lehet még egyszer megcsinálni” – mondja Novák Erik.

„A Ragadozóknál más alapon szeretnénk megközelíteni a finanszírozást. Most minden színésznek és szakembernek szeretnék fizetni, persze nem a filmiparban használatos sztárgázsikkal, hanem egyenlő, szemmel azért már látható tiszteletdíjjal. A történet a mai Magyarországon játszódik, tehát lehetővé teszi az ízléses termékelhelyezést, amiből szintén szeretnénk a finanszírozáshoz hozzátenni, és számítunk a kisbefektetők, a leendő producereink közösségi jellegű befektetésére is.”

Novák a hétperces részekből majd összeálló Ragadozókról azt mondja: „A bűn világának is megvannak a belső törvényei, sokkal élesebb minden. A sorozatban ezt a világot mutatom meg, a lehető leghitelesebben, belülről. A szereplőimet javarészt ebből a közegből válogatom, olyanok közül, akik valóban belülről ismerik az éjszakát, a bűnt és az erőszakot”. A castingra már több tucatnyian jelentkeztek egy-egy videóval, köztük például Szabó Simon, Farkas Franciska, az Aranyélet szereplője, vagy Gosztonyi Csaba a Fekete levesből.

Novák rendezői módszerei már a Fekete levesben is szokatlanok voltak. „A vezetett improvizáció módszerével dolgoztunk, ami annyit tesz, hogy egy nagyon pontosan kidolgozott történetszál mentén időrendben forgatva haladtunk, de a jelenetek dialógusait nem írtam meg előre, azokat a szituációba felkészülten beledobott színészek »írták« abban a pillanatban, amikor kimondták. Minden karaktert nagyon alaposan felépítettünk a hátterétől a gyerekkoráig, és nem zavartam a jelenetek megszületését leállásokkal, átállásokkal. Minden jelenetet az elejétől a végéig vettünk fel, ha kellet többször, de megállás nélkül, ami az operatőröknek nem kis fejtörést okozott, ugyanis nem tudták pontosan, ki és hol fog megszólalni. Én is azért álltam be színésznek, hogy belülről tudjam az eseményeket igazgatni. Ettől egy nagyon valós, összebeszélős, egymás szavába vágós dialógus stílust kaptunk.”

A Ragadozókban szerepelni fog a színészek közül Gryllus Dorka, Fátyol Hermina, Nagy Zsolt, Derzsi János és Árpa Attila is, de Novákék továbbra is várják a jelentkezőket, nemcsak színésznek, de producernek vagy bármilyen eszközzel, hellyel, munkaerővel segíteni tudó munkatársnak is. Amíg gyűlnek a felajánlások, az Index az Indafilmen bemutatja a Fekete levest.

Fekete leves

A Ragadozók Facebook-oldalát itt lehet követni.

Ne maradjon le semmiről!